Ylipaino – koirien hyvinvointia vai pahonvointia?

Ylipaino (lihavuus) hyvinvointivaltioiden ongelma niin ihmisillä kuin koirilla. Ratkaisuna ja ongelmana molempiin on ihminen. Tällä hetkellä netistä katsottuani, eläinlääkärit arvioivat ylipainoisia koiria olevan n. 30% koko kannasta, ja tämä ei ehkä edes riitä. Apua!

Kuinka helppoa on antaa makupaloja silmiin anovasti katsovalle koirallemme!

Toiset kokevat asian niin, että sillä on varmasti nälkä! Toiset näkevät armoa anovan katseen nimenomaan aneluna ja eihän siltä voi mitään kieltää, kun on noin suloinen. Toiset ovat sitä mieltä, että onhan sille annettava, kun itsekin syö, koira loukkaantuu, kun en anna sille ja tasavertaisuuden nimissä on annettava.

Se on niin suloinen, kun haukkumalla pyytää (oikeasti komentaa) saada herkkuja! Onko?

Ovatko tuttuja lauseita joko omasta suustasi, vanhempiesi, sukulaisten tai ystävien suusta?

Mitä koiran liikalihavuus oikeasti merkitsee?

Alttiutta nivel- ja selkäongelmille, diabetekselle, iho-, sisäelin-, sydänsairauksille jne. Lista on pitkä, tässä vain muutamia mainitakseni. Koiran elämän laatu heikkenee oleellisesti ja elinikä lyhenee varmasti. Luonnekin saattaa muuttua, kun niveliin sattuu eikä jaksa oikein liikkua.

Miksi hankkia ylipainoa koiralle?

Kaikki ovat varmasti samaa mieltä, että emme halua rakkaille ystävillemme ylimääräistä painoa, mutta miksi sitten kuitenkin on niin paljon ylipainoisia koiria lemmikkeinä?

Syitä on varmasti monia muutamia mainitakseni;

 • liika kiltteys, ei voida sanoa ei,
 • sokeus omaa koiraa kohden, ei vaan ymmärretä, että oma koira on ylipainoinen,
 • kukaan ei ole kertonut, että koirasi on ylipainoinen tai jos on kertonut, siitä loukkaannutaan,
 • tiedostetaan, mutta ei pystytä ottamaan itseä niskasta kiinni tai ei vain haluta,
 • näyttelyt, pulleuden ihannointi ja
 • on yritetty, mutta on liian pitkä tie kuljettavaksi ja annetaan periksi.

Mistä ylipainoa tulee? Mitkä seikat voivat olla syitä ylipainoon?

 • Sterilisaatio, kastraatio – aineenvaihdunta hidastuu ja ruokaa pitäisi vähentää.
 • Vanhuus – seniorit tarvitsevat vähemmän proteiinia ja enemmän hiilihydraatteja.
 • Tapaturmat, loukkaantumiset.
 • Tiineys.
 • Ylipainoinen pentu on aikuisenakin ylipainoinen.
 • Ylimääräiset makupalat, tulee vähentää normaalin ruuan määrästä.
 • Tietyt sairaudet (aineenvaihdunta) voivat altistaa ylipainolle.
 • Liian vähän liikuntaa – harrastuksia suhteessa ruuan määrään tai liian paljon ruokaa suhteessa liikunnan määrään.
 • Perheessä on joku, joka ruokkii salaa koiraa.
 • Jatkuva seisova pöytä – koira eikä ihminen opi säännöstelemään ruuan määrää.
 • Liian energiapitoinen tai vahva ruoka suhteessa tarpeeseen.

Jotkut sairaudet saattavat aiheuttaa lievää ylipainoa ja voi olla niin, ettei normaalipainoa ole mahdollista saavuttaa koskaan.

Ylipaino tuo tietysti rahaa kaikille busineksessä mukana oleville mm.  eläinlääkäriasemille sekä kevyt ruuan valmistajille. Kolikolla on aina se toinen puolikin.

Liikalihavuus heikentää eläimen terveyttä, huonontaa elämänlaatua ja lyhentää elinikää. Ylipainoiset ovat alttiita nivel- ja selkäongelmille, sydän- ja hengitystievaivoille, maksantoimintahäriöille, kasvainsairauksille, diabetekselle ja iho-ongelmille. Lisäksi liikakilot heikentävät elimistön lämmönsäätelyä, haittaavat liikkumista sekä aiheuttavat nukutuksiin ja leikkauksiin liittyviä riskejä.

Omia kokemuksia koiran ylipainon hallinnassa

Kasvatan pienirotuista mittelspitz eli saksanpystykorva rotua. Rotu lihoo helposti ja tiedän omista kasvateistani, että monelle on niin, vaikeaa pitää mittelin kilot kurissa, mutta kuri kannattaa, koska silloin taataa hyvä elämälle pienelle koiralle. Jo puolen kilon ylipaino 6-7 kg kokoisessa koirassa on hälyyttävää, puhumattakaan 1-2 kg ylipainosta. Annokset ovat todella pieniä pari ruokalusikallista 2 kertaa päivässä, ei ole paljon ruokaa, mutta riittävästi. Pitää maltaa pitää omat mielihalut ja -kuvat ruuan määrästä pois mielestä ja ulkona kuvioista. Omat jalostusnarttuni kotona pidän tarkasti kontrollissa ja ylimääräiset makupalat huomioin joko liikunnassa tai vähentämällä normaaleja ruoka-annoksia ja näin homma pysyy hanskassa. He kyllä söisivät niin paljon kuin vain antaisin ja olisivat varmasti ylipainoisia, jos anovat katseet tehoaisivat.

Aikanaan perheeseemme kuului kastroitu uros, joka lihosi mielestäni jo siitä, kun näki ruokaa. Aika kovasti sain itseään pidätellä, etten antanut liikaa ruokaa hänelle. Välillä tuli annettua sinne päin ruoka-annoksia ja viikon kuluttua huomasin, kuinka oli tullut ylipainoa. Laihduttamiseen meni aina tuplasti aikaa eli jos viikossa lihoi niin 2 viikossa sain laihtumaan takaisin omiin mittoihin, sopivan painoiseksi. Koira eli yli 13 vuotiaaksi terveenä ilman minkäänlaisia sairauksia tai nivelkipuja. 😊 Kyllä kannatti pitää huolta painosta ja liikunnasta.

Älkää rakastako lemmikkejänne kuoliaaksi ruualla eikä liiallisella paapomisella.

Miksi haluamme pilata koiramme elämän, omien mielihalujen takia? Koira ei ymmärrä eikä pysty hallitsemaan syömistään, vain me ihmiset/omistajat pystymme vaikuttamaan koiramme elämään!

Eiköhän oteta kaikki itseämme niska kiinni ja kiinnitetä omien, sukulaisten ja kavereiden koirien hyvinvointiin positiivisella tavalla huomiota.

LUPAATTEHAN RAKKAILLE KARVAISILLE YSTÄVILLEMME, että tästä lähin pidämme heistä hyvää huolta ilman ylipainon taakkaa ja näin annamme heille vielä pidemmän ja paremman elämän.

Sitähän me kuitenkin kaikki haluamme, eikö vaan. 😊

Liikunnallista ja normaalipainoista syksyä kaikille!

T: Kikka Koirankujeesta

Picture of Kikka Pitkänen

Kikka Pitkänen

Tmi Koirakoulu Koirankuje, koiranomi koira-alan yrittäjä

Koirakoulu Koirankuje

Ota yhteyttä!

Täytä alla oleva lomake,
niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian!