Viime blogissa oli puhetta lihavuudesta ja sen jatkoksi sopii oikein hyvin koiran lihashuollosta ja kunnosta huolehtiminen.
Pitääkö (koti)koiraakin huoltaa?
No tämähän on varmasti selvää sanomattakin, jokaisen koiranomistajan tehtävä on huolehtia koiran kunnosta ja siihen liittyvästä lihashuollosta. Koiran liikuttaminen ja lenkittäminen kuuluu kaikkein koirien oikeuksiin. Määrä ja laatu riippuu toki koirarodusta, yksilöstä, iästä sekä terveyden tilasta.
Pentukoira tarvitsee paljon vähemmän liikuntaa kuin aikuinen parhaassa iässä oleva yksilö.
Mitä koiran lihashuolto pitää sisällään?
Jotta lihaksia edes syntyisi tulee ravinnon luonnollisesti olla riittävän laadukasta ja sitä tulee saada sopiva määrä. Lihaksien muodostumiseen vaikuttaa tietysti myös liikunta ja sen eri muodot. Rakenne (kulmaukset) vaikuttaa lihasten muotoon ja kokoon. Koirista erotetaan kolme varsinaista liikkujatyyppiä: laukka-, ravaaja- ja voimatyypit sekä näiden yhdistelmiä. Tässä vielä lista kertauksena (ei kaiken kattaava) ja muuta muu asia lisää:
- ravinto, palautusjuomat, nesteytys,
- riittävän monipuolinen liikunta kehittää koordinaatiota ja lihasten hallintaan ja kestävyyttä,
- yleiskunto on hyvä ja kaikki kropan alueet ovat kunnossa: turkki/iho kunnossa, kynnet leikatut, hampaat/suu ok, anaalit ok, nukkuu hyvin jne.,
- pidetään huolta, että lämmittely ja jäähdyttely ovat mukana liikuttaessa enemmän – ei koskaan kylmiltään lähdetä tekemään mitään,
- kun on kylmä, kostea ilma huolehdi lihasten lämmöstä: takki, mantteli päälle,
- hieronta ja
- riittävästi lepoa rasitusten välissä, lepopäivät – vastapainoista tekeminen esim. agility – jäljestys.
Koskeeko koiran lihashuolto vain urheilukoiria?
Monesti luullaan, että kotikoira ei tarvitse lihashuoltoa , eihän se mitään urheilekaan, väärin. Jos minulta kysytään, olen sitä mieltä, että kaikki koirat tarvitsevat lihashuoltoa, jossakin vaiheessa elämäänsä. Alla aika monta syytä, miksi kotikoirakin tarvitsee lihashuoltoa.
Mistä lihasjännityksiä tulee?
- Yksipuolisesta liikunnasta tai samojen liikeratojen toistoista.
- Aina kiinni remmissä, koira ei saa koskaan liikkua vapaana -> huono koordinaatio.
- Yksipuoliset alustat, liikkuu aina tasaisella ja/tai kovalla alustalla (esim. asfaltti, kaupunkiolosuhteet).
- Liikkuminen liian kovilla alustoilla, esim. pyöräily asfaltilla.
- Vanhat vammat.
- Leikkaukset.
- Puutteelliset verryttelyt ja venytykset.
- Erilaiset nivelongelmat.
- Törmäämiset koirakavereihin tai muihin objekteihin esim. puut, autot.
- Kompastumiset, liukastumiset, kaatumiset.
- Rakenneviat (liian suora etu-/takapää).
- Sairaudet tai luusto-ongelmat esim. lonkkavika.
- Vääränlaiset harrastukset.
- Liian kovat harjoitukset.
- Väärä ruoka versus .harrastukset.
- Yleensä vääränlainen ruoka – ei kehitä .riittävästi lihaksia
- Nartulla synnytys ja uroksella astumiset.
Kuten huomaat, on paljon asioita, joita tapahtuu ihan jokaiselle koiralle tässä elämässä ja siksipä lihashuolto on yksi tärkeimmistä koiran hyvinvoinnin eteen tehtävistä asioista.
Mistä saa lihashuoltoa? Miten päästä eroon lihasjännityksistä?
Jos koirasi on vain hiukan jäykän oloinen, aristaa ehkä vähän niskaa, lapoja tai selkää, ei liiku kaikilla askellajeilla, sen on vaikea nousta ylös tai se on kankean oloinen liikunnan jälkeen, kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä koirahierojaan. Jos ongelmat ovat traumaperäisiä suosittelen koirafysioterapeuttia. Jos epäilet sairautta käänny eläinlääkärin puoleen ja poissulje sairaudet ja sitten vasta hierojalle. Selvät ontumat ja loukkaantumiset pitää myös selvittää aina alaan erikoistuneella eläinlääkärillä, esim. ortopedillä. Lisäksi voit opiskella kotihierontaa aika monessa koirakoulussa mm. Koirankujeen koirahierontakursseilla ja näin voit itse hieroa oman koirasi ensiapuna ja samalla tutkia, mistä/missä ehkä jäykkyys/arkuus on.
Jos kotihieronta ei auta, käänny ammattilaisen puoleen. Kotihieronnan opettelulla on paljon etuja ja hyötyjä, mm. opit tunnustelemalla tuntemaan oman koirasi rakenteen, lihaksiston ja sen, minkä oloinen hän on, kun kaikki on kunnossa. Huomaat muutokset ajoissa ja pysytyt nopeasti itse auttamaan pienemmissä lihasjäykkyyksissä ja näin saat/pidät koirasi lihaksiston kunnossa pidempään ja pienemmillä vaurioilla ja kuntouksella. Jos ketä arveluttaa oman kyvyt, niin hyvillä kursseilla saat hyviä vinkkejä ja jo pienelläkin koirasi kokonaisvaltaisella kevyellä hieronnalla autat koiraasi ja itseäsi. Suosittelen lämpimästi. Tervetuloa vaikka Koirankujeen hierontakurssille. 😊
Muista
Muista aina kun koirasi liikkuu tai käyttäytyy normaalista poiketen, on siihen syytä reagoida ja seurata tilannetta. Jos kyse ei ole akuutista vammasta/loukkaantumisesta, voit hyvin pari päivää tarkkailla koiraasi ja katsoa muuttuuko hän takaisin normaaliksi vai tuleeko sinun tehdä jotakin esim. ottaa yhteyttä hierojaan.
Tähän muistutuksena, että ylipainoinen koira ei pysty liikkumaan normaalisti ja elämänlaatu heikkenee oleellisesti. Koira on luotu liikkumaan toiset enemmän ja toiset vähemmän, mutta kaikki liikkuvat!
Tasapainoisella koiralla on liikkuvuutta nivelissä, voimaa lihaksissa ja hyvää kehonhallintaa. Hän voi hyvin sekä fyysisesti että psyykkisesti.
Antakaamme hyvä, laadukas ja pitkä elämä rakkaille koirillemme!
Oikein Hyvää & Rentouttavaa Joulua sekä Hyvinvoivaa & Menestyksekästä Uutta Vuotta 2018!
Kikka Koirankujeesta
tonttujoukon kera