Kurssit

Jälkikurssi

Jälkikurssi

Jälkikurssilla aloittelijat tutustuvat lajiin ja tehdään helppoja ja lyhyitä ns. makkarajälkiä. Kurssikertoja oman valinnan mukaan 1 – 6 kertaa. 

Jatkokurssi on tarkoitettu alkeiskurssin käyneille tai jälkeä jo hiukan harjoitelleille koirakoille. Kurssikertoja oman valinnan mukaan 1-6 kertaa.

Jatkokurssilla

  • vaikeutetaan; pidennetään ja vanhennetaan jälkiä
  • otetaan mukaan keppien/esineiden ilmaisutavat ja harjoitellaan janatyöskentelyä
  • syvennetään tietoa ja taitoa jäljestyksen saloista
  • lisäksi tietysti kerrataan jo opittuja asioita.

Tiivistelmä

Jälkikurssilla aktivoidaan koiran hajuaistia koiralle lajityypillisellä tavalla. Kurssi tarjoaa mukavan tavan aktivoida koiraasi myös kurssin jälkeen. Koirankuje järjestää jäljestyskursseja myös talvella lumiseen aikaan. Kysy lisää jälkikursseista sähköpostilla, jos niitä ei näy kurssikalenterissa. 

Kertamaksu

Tule jälkikurssille aktivoimaan koirasi hajuaistia mielekkääseen käyttöön!

Mitä on koiran jälkikurssi

Koiran jälkikurssi tarkoittaa yleensä koiran kykyä seurata hajua pitkän ajan kuluttua, kun hajunlähde on jättänyt alueen. Tämä kyky on erittäin tärkeä esimerkiksi metsästys- ja etsintäkoirille, jotka käyttävät sitä hajujen seuraamiseen.

Jälkikurssin opettaminen vaatii koiralta hyvää hajuaistia, keskittymiskykyä ja kärsivällisyyttä. Aluksi koira opetetaan seuraamaan lyhyitä hajujälkiä ja vähitellen jälkiä pidennetään. Jäljen seuraamiseen käytetään yleensä erilaisia hajuesineitä, kuten maastosta löytyneitä esineitä tai ihmisten tai eläinten jättämiä jälkiä maastossa.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että jälkikurssin opettaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä niin koiralta kuin omistajaltakin, ja että kaikki koirat eivät välttämättä sovellu tähän tehtävään yhtä hyvin.

Lisää tietoa jäljestämisestä

Koiran hajuaisti on moninkertainen verrattuna ihmiseen. Ihmisellä on hajusoluja noin 5 miljoonaa, mäyräkoiralla noin 125 miljoonaa ja saksanpaimenkoiralla 220 miljoonaa. Ihminen voi eritellä noin 2000 erilaista hajua. Jos ihmisen haistamiskyvylle annetaan arvo 1, niin saksanpaimenkoiran haistamiskyky on 800 000 – 1 000 000 kertaa parempi. Jos kylläisen koiran haistamiskyvylle annetaan arvo 1, on kokeilla todettu, että nälkäisellä koiralla se on 3 kertaa parempi.

Esimerkki
Eräässä tätä aihetta käsittelevässä kirjoituksessa esitettiin, että jos otetaan teelusikallinen jotain tiettyä ainetta, jaetaan se sataan osaan ja tämä yksi osa sekoitetaan olympia uima-altaaseen vettä, voi koira haistaa tämän laimenteen hajun.
Koira tunnistaa vieraat yksilöt monimutkaisista hajukuvista, jotka ovat jokaisella ihmisellä erilaiset. Lisäksi koira pystyy erottelemaan hajut tarkasti toisistaan erityisten hajureseptorien eli hajumuistin avulla.

Jäljestäminen perustuu siihen, että koira haistaa rikkoutuneesta maasta tietyn hajun, muodostaa siitä hajukuvan ja muistaa sen. Siksi koira seuraa vain tätä jälkeä eikä muita, vaikka se ne tietysti haistaa, sanotaan että koira ”leimautuu” tähän jälkeen. Ensimmäinen jälki on aina lyhyt 5 – 20 metriin eikä sitä vanhenneta kuin sen verran mitä tekemiseen menee.

Jälkikurssilla tehdään niin sanottu makkarajälki, joka tarkoittaa sitä, että ohjaaja kävelee tihennetyin askelin (eli kengän jälki toisen perään kiinni toisissaan) metsässä/pellolla/nurmikolla ja laittaa makkaraa jokaiselle kengän askeleelle (ei askeleen viereen) ja jäljen loppuun laitetaan enemmän ruokaa. Koira jäljestää hihnassa kiinni ja nenä maassa. Ohjaaja kävelee perässä hihnasta/liinasta kiinni pitäen samaan tahtiin kuin koira etenee nenä maassa.

Koirakoulu Koirankuje

Ota yhteyttä!

Täytä alla oleva lomake,
niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian!