Luennot
Johtajuus
Luento on tarkoitettu kaikenikäisten koirien omistajille ja sinne saa mielellään tulla jo ennen kuin on ongelmia sen oman koiran kanssa. Koiran luottamusta on aina vaikeampi saavuttaa koiran sen kerran menetettyä.
Tiivistelmä
Johtajuusluennolla opitaan, kuinka olla järjestelmällinen ja reilu johtaja koiralle. Luento vahvistaa koiranomistajan asemaa oikeudenmukaisena laumanjohtajana.
Hinnasto
- Kaikki hinnat sisältävät arvonlisäveron (ALV 24%).
Järjestelmälliseksi ja reiluksi johtajaksi luennolla.
Johtajuus ja sen ilmenemismuodoista
Useimmiten koirien käyttäytymishäiriöiden syyt johtuvat väärästä laumajärjestyksestä. Koira on perheen pomo, jonka alapuolella ihmiset ovat. Järjestys voi olla myös sellainen, että ylimpänä on joku perheenjäsen, toisena on koira ja vasta sen jälkeen tulevat muut perheenjäsenet, esimerkiksi lapset.
Tällaisissa perheissä pentu on ollut usein kiltti ja nopeasti oppiva, ongelmia alkaa karttumaan koiran varttuessa. Yleensä ongelmat pahenevat vuosi vuodelta tai eri käyttäytymishäiriöt lisääntyvät pikkuhiljaa, kunnes koira hallitsee koko perhettä ja sen elämää. Ongelmia syntyy omistajan käyttäytyessä ristiriitaisesti, välillä mielistelemällä, välillä vaatimalla tottelemista. Koiralle tulee stressiä ja sen täytyy tarkentaa asemaansa. Rankaiseminen ei auta. Jos koira on ylimmäinen, se oppii taistelemaan vastaan ja lopuksi ihminen joutuu käyttämään valtavan kovia otteita, saamatta kuitenkaan koiraa alistumaan. Pahinta on koiran selätys. Ihmisen kääntäessä koira väkisin selälleen, se tyytyy makaamaan siinä, mutta taistelu päättyy ratkaisemattomana. Koiran alistuessa, se heittäytyy itse selälleen, ihminen ei pysty ”alistamaan” koiraa. Koiran kunnioitus ja johtajan paikka täytyy ansaita, sitä ei voi väkivalloin ottaa.
Dominassihäiriöihin liittyy monenlaisia ongelmia mm:
- muriseminen omistajalle, muille ihmisille tai koirille
- perheenjäsenien tai muiden ihmisten mahdollinen pureminen tai näykkiminen
- totteleminen vain silloin tällöin kun koiraa itseä huvittaa
- merkkailu sisätiloissa
- hyökkäilyt tai rähjääminen ihmisiä tai toisia koiria kohti
- polkupyörien tai autojen jahtaaminen
- muriseminen hoitotoimenpiteitä tehtäessä
- remmissä vetäminen
- karkaaminen
- ruuan kerjääminen tai varastaminen
- omistajan ranteessa tai vaatteissa roikkuminen
- perheenjäsenien tai muiden ihmisten astuminen jne.
- Ongelmana voi olla vain yksi asia tai samalla koiralla voi olla useampia ongelmia.
Koirien ei tarvitse olla johtajia. Ne ovat tyytyväisiä ollessaan toisena, kolmantena tai vieläkin alempana sosiaalisessa arvojärjestyksessä, mutta niille on tärkeää tietää, mikä niiden asema perheessä on. Koiran elämä on paljon helpompaa, kun joku muu huolehtii asioista ja vapauttaa ne tarpeettomasta vastuusta. Silloin koira voi olla vain koira ja jättää kaiken muun omistajalle. Omistaja voi olla koiransa paras ystävä, mutta ei tasavertainen sen kanssa.
Johtajuusongelmat voivat näkyä myös harrastuksissa. Agilityssä koiralla on kontaktiongelma, mikä johtuu siitä, että koira kilpailee omistajansa kanssa. Tietysti on asia erikseen, jos koiraa ei ole opetettu suorittamaan kontaktiesteitä oikein.
Tottelevaisuudessa taas koira tekee silloin kuin sitä huvittaa. Se ei tottele miellyttääkseen johtajaansa, vaan useimmiten se ”leikkii kuuroa”, ei tottele, kiinnostuu kaikesta muusta kuin omistajasta tai sitten tottelee pelkän pelon vuoksi.
Monet ongelmat häviäisivät, jos omistajat osaisivat käyttäytyä johdonmukaisemmin ja toimia koiran johtajana. Johtajuusharjoituksista kehittyy helposti rutiineita, joihin ei tarvitse erikseen uhrata aikaa.
Johtajuus ei missään tapauksessa tarkoita koiran alistamista, ei mitään voimakeinoja eikä aggressiivisuutta koiran koulutuksessa. Oikeanlainen laumanjohtaja saavuttaa muiden kunnioituksen pelkällä olemassaolollaan, johdonmukaisella käyttäytymisellään ja luotettavuudellaan, ei pelolla.