Koiran kanssa lomalla

Koiran kanssa lomalla on aikaa olla yhdessä ja tehdä paljon kaikenlaista yhdessä. Muistathan kuitenkin, että lomalla pitää myös rentoutua ja olla vaan, tekemättä mitään, kerätä voimia loppuvuotta varten. Lomalla pitää olla lepopäiviä sekä sinulla että koirallasi. Näin vältät lomastressin koiraltasi kuin myös itseltäsikin. Älä suunnittele liikaa aktiviteetteja lomalle, niistä tulee vain liikaa paineita ja stressi.

Kesälomat pyörivät täydellä teholla ja koirahan on tietysti mukana lomalla lähes kaikessa ja joka päivä. Koiran päivärytmi siinä missä sinunkin, muuttuu radikaalisti. Normi 8 tunnin lepo päivällä sinun työvuorosi aikana on poissa ja koiran päivä aktivoituukin 100%.

Koiran kanssa lomalla tai lomamatkalla - mitä kannattaa ottaa huomioon?

 • kuljetuspaikka omassa autossa, turvallinen ja viileä,
 • julkiset kulkuvälineet, varaa koirapaikka ajoissa (juna, laiva, lentokone, bussi),
 • hotelli, mökki, leiripaikat = koiraystävällinen, varaa ja varmista ajoissa,
 • koiraystävälliset pysähdys-/välietappipaikat, ota selkoa etukäteen, niin vältyt yllätyksiltä,
 • riittävästi vettä matkaan, viilennystakki/märkä pyyhe mukaan matkalle,
 • pieni ea-tarvikepakkaus, punkkipihdit, vaikka sinulla olisi panta/lääkitys sitä varten,
 • LÄMPÖHALVAUSRISKI – ÄLÄ KOSKAAN JÄTÄ KUUMALLA ILMALLA KOIRAASI AUTOON, jo 10 min. voi aiheuttaa hengenvaaran! Vesikippo ei poista ongelmaa, eikä avatut ikkunat, takaluukku avonaisena helpottaa tilannetta, mutta ei välttämättä poista lämpöhalvaus vaaraa, jos auto on auringossa,
 • kevythäkki on helppo ja nimensä mukaisesti kevyt, sen avulla saat helposti koirallesi oman turvallisen/rauhallisen paikan paikassa kuin paikassa, se on lisäksi ilmava,
 • tuulettimia on myynnissä niin autoon kuin häkkeihin,
 • ajoita matkanteko viileämpään aikaan, jos mahdollista,
 • mikäli autossasi ei ole ilmastointia, on ehdottoman tärkeää pitää taukoja, jolloin koira pääsee ulos kuumasta autosta ja pääsee viilentymään – uittaminen hyvä vaihtoehto matkan aikana, jos koira tykkää uida, myös kahlaaminen vedessä on hyvä viilennystapa.

Käärmeet ja ampiaiset

Muistathan, että nykyisten suositusten mukaan kyyn puremaan ei saa antaa kyytabletteja. Sen sijaan ampiaisen pistoihin kyytabletit ovat oiva apu ja helpottavat jomotusta.

Uiminen - hotspot - vesihätä

Kesä tuo tullessaan myös iho-ongelmat ja kovasti uimisesta tykkääville koirille vesihäntä saattaa olla uusi riski. Välttyäksesi näiltä, muista säännöstellä uittamista. Muista kuivata iho ja turkki hyvin uimisen jälkeen. Päivittäinen koiran ihon tarkastaminen kannattaa, sillä näin löydät punkit heti sekä pystyt hoitamaan ihon kuntoon ennen kuin se ehtii pahaksi ihotulehduksesi.

Näyttelyt ja muut kisatapahtumat

Yllä olevat vinkit pätevät myös näissä tapahtumissa.

Kun loma on loppu ja alkaa arki

Muista totuttaa koirasi jo hyvissä ajoin ennen loman loppua olemaan yksin. Toisille koirille on shokki jäädä 4 viikon loman jälkeen heti yksin 8-10 tuntia ja siksi on tärkeää, että huolehdit loman aikana myös siitä, että koirasi on välillä yksin kotona/mökillä.
Pentukoiran omistajille: jos olet ottanut koiranpennun loman alkaessa, on ehdottoman tärkeää, että totutat hänet yksinoloon. Aloitat harjoitukset jo heti, kun pentu tulee taloon ja jatkat harjoituksia loman ajan, jotta hän on valmis yksin oloon, kun sinä lähdet loman jälkeen töihin. Näin sinä ja koirasi vältytte eroahdistusongelmalta tai ainakin pienennätte sitä.

Otat aina huomioon myös muut lomalaiset ja käyttäydy asiallisesti koirasi kanssa, missä ikinä kuljet. Tällöin kaikki nauttivat lomasta täysin siemauksin ja voimme olla ylpeitä koiralomalaisia! Muistathan pitää hyvää huolta itsestäsi ja koirastasi!

IHANAA, AURINKOISTA, AKTIIVISTA JA RENTOUTTAVAA LOMAA JA KESÄÄ KOKO KOIRAKANSALLE!

Toivottaa,
Kikka ja karvaiset apulaiset: aussit Dusty & Caze, mittelit Esme ja Fara

Picture of Kikka Pitkänen

Kikka Pitkänen

Tmi Koirakoulu Koirankuje, koiranomi koira-alan yrittäjä

Koirakoulu Koirankuje

Ota yhteyttä!

Täytä alla oleva lomake,
niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian!