Miten ylläpitää koiran lihaksistoa?

Julkaistu ensimmäisen kerran Koiraposti-lehdessä

Minusta on hienoa, että niin monet ovat löytäneet koirahieronnan tai muun vastaavan hoitotavan, ja käyttävät koiransa ainakin kerran pari vuodessa ns. tarkastuksessa. Monet jopa pitävät parempaa huolta koiransa lihaksisto ja sen huoltamisesta kuin omastaan.  Sinällään hieno homma, mutta kyllähän se koira tarvitsee sen omistajan sinne hihnan päähän, jotta voi liikkua eli ehkä kannattaa panostaa myös omaan hyvinvointiin. 😉

Miten ylläpitää koiran lihaksistoa?

Luettelo tuskin on täydellinen, mutta tässä alkuun lihaksiston huolto”firmoja”

 1. kotihieronta
 2. hieronta ammattilaisella
 3. fysioterapia mikäli tarvitaan kuntoutusta traumasta
 4. akupunktio
 5. kiropraktikko
 6. kalevalainen jäsenkorjaus
 7. osteopatia jne.

Miten ennaltaehkäistä lihasvauriota ja pitää lihaksisto hyvässä kunnossa?

Ensiarvoisen tärkeää on, että koira ei pääse juoksemaan tai suorittamaan räjähtävää tehtävää kylmillä lihaksilla. Lihakset tulee aina lämmitellä ennen suoritusta, jotta vältytään lihasrevähdyksiltä, -venähdyksiltä tai vielä pahemmilta.  Yksinkertaisin ja helpoin tapa on kävelyttää ja hiukan ravauttaa koiraa ennen suoritusta. Lisäksi voit teettää koiralla erilaisia ympärimenoja, peruutuksia ja kahdeksikon tekemistä jalkojen välistä. Kaikkinainen lihasten herättely eri tavoin ennen suoritusta on hyväksi. Toki pitää muistaa, ettei koira saa hengästyä, koska sehän ei ole tarkoitus.

Yhtä tärkeä on jäähdyttely suorituksen jälkeen eli älä laita koiraa esim. kylmään autoon makaamaan heti suorituksen jälkeen vaan tee pieni jäähdyttely lenkki = rauhallista kävelyä n. 5-10 min. niin että hengitys ehtii tasaantua.  Jos on kylmää/koleaa tai märkää laita koirallesi takki/mantteli/loimi päälle.

Myös venyttelyliikkeet ovat tosi tärkeitä suorituksen jälkeen. Niillä saadaan venytettyä jänteet ja lihaksisto normaaliin lepopituuteen. Venyttelyliikkeet löytyvät netistä tai hierontakirjoista. Muista koiran nivelet eivät ole palloniveliä, ne venyvät vain koiran liikeratojen mukaisesti eteen ja taakse sekä koukkuun. 

MUISTA KÄYTTÄÄ TAKKIA/MANTTELIA, joka pitää lihaksiston lämpimänä ennen suoritusta ja jäähdyttää lihaksiston hitaammin suorituksen jälkeen. Tärkeää varsinkin nyt talvella! Käytä myös pitkäkarvaisten koirien kanssa, karvat eivät ole loimi.

Viimeisenä vaan ei vähäisempänä on RUOKA. Aika harvoin tulee ajatelleeksi, että ruoka on yksi vaikuttava asia lihaksiston kuntoon, hyvinvointiin ja ylläpitoon. Liian energiapitoinen ruoka kotikoiralle ei hyvä juttu ja liian laiha ruoka aktiiviselle kisakoiralle tai paljon lenkkeilevälle koiralle. Saahan sinun koirasi oikeanlaista ruokaa suhteessa sen energiatarpeeseen.

KETKÄ HYÖTYVÄT HIERONNASTA/LIHASHUOLLOSTA?

Kaikki terveet koirat hyötyvät hieronnasta. Yli 16 vuoden hieronta-asiakkaiden joukossa en muista että, olisi ollut yhtään koiraa, joka ei olisi tykännyt, mutta toki sellaisiakin koiria löytyy, jotka eivät välttämättä pidä hieronnasta. Meillä kaikilla on omat mieltymyksemme ja kaikki eivät välttämättä tykkää kaikesta. Itse en esimerkiksi tykkää akupunktiosta.

Vilkkaat koirat hyvin usein nauttivat hieronnasta juuri siksi, että se on ainut hetki, jolloin ei tarvitse olla tekemässä tuhatta ja yhtä asiaa eikä tarvitse reagoida ympäristöön.

Lihashuollosta hyötyvät niin koti- kuin harrastus-/kilpakoirat.

MITÄ HYÖDYT, KUN PIDÄT KOIRAN LIHAKSISTON KUNNOSSA?

 • poistaa stressiä ja kipua -> alentaa verenpainetta
 • lisää aineenvaihduntaa ja näin poistaa kuona-aineita lihaksistosta nopeammin
 • ennalta ehkäisee vakavampia traumoja – kun lihaksisto on kunnossa
 • lihaksisto palautuu nopeammin ja tehokkaammin
 • pitää koirasi kunnossa pidempään ja lisää arvokasta elinikää laadukkaasti
 • lisää verenkiertoa lihaksistossa sekä stimuloi hiusverisuonistoa
 • antaa hyvää oloa – koirasi voi paremmin
 • iloinen hyvin käyttäytyvä koira – jos lihaksisto on kovasti jumissa esim. niska jumissa -> pää kipeä -> ärähtää kun yrittää silittää päästä

Kun puhun tekstissä välillä pelkästään hieronnasta, niin tarkoitan myös muita hoitomuotoja. Muut hoitomuodot auttavat ja toimivat varmasti samalla tavalla, silloin kun koira siitä tykkää. 😊 Itse en sulje pois mitään vaihtoehtoa, minusta kaikki hoitomuodot ovat tarpeellisia ihan jo siksi että olemme kaikki niin erilaisia. Yksi hoitomuoto sopii yhdelle ja toinen toiselle ja tärkeintähän on se, että se toimii meidän omalle koirallemme.

Yhteenveto

Koiran lihaksistosta huolta pitäminen ei ole tyhjänpäiväinen juttu! On selvää, että me kaikki sekä koirat että ihmiset hyödymme valtavasti siitä, että pidämme itsemme kunnossa. Jaksamme paremmin ja enemmän, elämme pidempään ja laadukkaampaa elämää, kun meillä on hyvin huollettu ja toimiva lihaksisto. Liikunta on liikettä ja liike on elämää!  Pitäkäämme itsestämme ja rakkaasta karvakorvasta hyvää huolta läpi koko elämän.

Jälleen lähestymme vuoden loppua ja joulun viettoa. Toivottavasti sinun ja karvakorvasi vuosi on ollut hyvä ja voit hetkeksi palata muistelemaan yhteisiä hetkiä. Itse yritän ensimmäistä kertaa ennen vuoden loppua tehdä pienen koosteen vuoden 2022 tapahtumista koirieni kanssa. Katsotaan pysynkö suunnitelmassa. 😉

Lämmin kiitos kaikille lukijoille tästä vuodesta!

Onnea, iloa ja valoa meille kaikille ensi vuoteen pidetään toisistamme huolta!

Jouluisin Koiraterveisin,
Kikka, koiranomi
Koirakoulu Koirankuje

www.koirankuje.fi

Facebook osoite: https://www.facebook.com/koirakoulukoirankuje/

Instagram osoite: https://www.instagram.com/koirakoulu_koirankuje/

Kikka Pitkänen

Kikka Pitkänen

Tmi Koirakoulu Koirankuje, koiranomi koira-alan yrittäjä

Koirakoulu Koirankuje

Ota yhteyttä!

Täytä alla oleva lomake,
niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian!