Koirien murrosikä – Osa 3

Julkaistu ensimmäisen kerran Koiraposti-lehdessä

Kesä on tullut ja helle sen mukana. Kirjoittaessani tätä blogia on kesäkuun viimeinen päivä ja helle pahimmillaan. Nyt on tärkeää pitää koirat varjossa ja välttää kaikkea fyysisesti rasittavaa lenkkeilyä. Uiminen vedessä parasta aktivointia tässä helteessä ja sen jälkeen muista kuivata koira hyvin, ettei tule hotspotia tai muita iho-oireita.

Mitä tapahtuu koiran elämässä 12 kuukauden jälkeen (kehityskausi 12 - 24 kk)?

Vuoden ja kahden vuoden aikana pienet koirat kasvavat aikuiseksi. Keskikokoiset ja osa isoista koirista kasvavat aikuisiksi 3 vuoden iässä. Jättirodut aikuisia 3-4 vuoden iässä. Kaikilla koirilla on vielä n. 1,5 vuoden iässä toinen tai 3 murkkuikä ja isoilla koirilla viimeinen yleensä ennen kolmea ikävuotta.

Pienet rodut ovat aikuisia n. 2 vuoden iässä. Sitä ennen voi esiintyä vielä yksi murkkuikä/uhmaikä n. 1,5 v. iässä. Silloin kokeillaan vielä kertaalleen omia rajoja ja perheen/lauman hierarkiaa.  Tämän jälkeen pienet koirat yleensä tasaantuvat ja käyttäytyvät aikuisen koiran tavoin. Kaiken minkä olet opettanut pentuna ja nuorena aikuisena tähän mennessä, tulevat näkyviin nyt koiran käytöksessä. Asiat ja opit, jotka kenties tähän mennessä ovat olleet mielestäsi hukassa, astuvat esiin. 😊 Et olekaan tehnyt turhaa työtä aiemmin, kaikki opit ovat tallella! Kuten itselläni on tapana sanoa, pentuna tehty työ ei koskaan mene hukkaan, se on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Kaikki tulee korkojen kera takaisin.

Keskikokoiset ja isot koirat kokevat yleensä 1-2 vuoden iässä aikamoiset hormoni ja tunne myllerrykset, ennen kuin kasvavat aikuisiksi.  Yleensä tässä iässä koetaan ne vaikeimmat murkkuiän ongelmat. Toisilla ne ovat todella vaikeita ja toisilla ne menevät ohi melko pienillä ja lyhyillä ajanjaksoilla ja helpolla. Toiset joutuvat painimaan ongelmien kanssa pidempään, mutta lähes kaikista tulee oikealla ohjauksella mukavia aikuisia koiria. Elämä on sellaista, että toisia se koettelee enemmän kuin toisia, mutta jokainen kyllä yleensä löytää lopulta paikkansa.  😊

Mikäli koet osaamattomuutta tai tarvitset (henkistä) tukea, kannattaa ottaa yhteyttä koirankoulutuksen ammattilaisiin, jos lähipiiristä tai kasvattajalta et saa asianmukaista apua. Tämä murkkuikä on erittäin tärkeä ja ratkaiseva kehitysvaihe ja siihen kannattaa ehdottomasti panostaa, ja ratkoa ongelmat mahdollisimman pian niiden ilmestymisestä. Jatkuvaa stressiä kokevaa koiraa on vaikea ohjata ja kouluttaa.

Kehityskausi 24 - 36 kk ja 36 - 48 kk

Jättirodut saattavat olla vielä 2-vuotiaina hyvinkin pentumaisia ja tämähän tarkoittaa sitä, että ne myös aikuistuvat myöhemmin ja murkkuiät tulevat myös viiveellä. Jättirodut ovat aikuisia henkisesti n. 3-4 vuotiaina.

Keskikokoiset ja isot rodut ovat aikuisia n. 3 vuoden iässä. Ennen 3 vuotta saattaa esiintyä vielä viimeinen pieni murrosikä, joka on yleensä hyvin lyhyt ja lievä. Oireet samoja, joita jo aiemmin lueteltu.

Urokset kehittyvät yleensä hitaammin kuin nartut. Aina tulee kuitenkin muistaa, että rodut ja yksilöt ovat erilaisia ja kaikki kehittyvät omassa tahdissa.

Kertauksena edellisestä blogista

Miten toimia murkkuikäisen teinikoiran kanssa yleisesti

Tarjoa parhaasi mukaan ns. fiksuja leikkejä ja tekemistä. Aivohommat väsyttävät eniten ja tekevät koirastasi rauhallisemman. Ohjaa/opeta ja kouluta teinikoiraa johdonmukaisesti, reilusti ja määrätietoisesti. Yritä ymmärtää ja miettiä mitkä asiat kiihdyttävät tai saavat koirasi pois tolaltaan niin ettei se enää kuuntele sinua.

Opeta rauhoittumisen jalo taito, joko istuen tai maassa makaamalla.

Ohjaa tekemistä ja tarjoa rauhallisia koulutushetkiä ilman suuria häiriöitä, jos tiedät ettei koirasi pysty kuuntelemaan sinua häiriöissä. Helpota koulutuksia tilanteiden ja mielentilan/tunnetilan mukaiseksi. Ei ole aina helppoa ymmärtää, missä tilanteissa koirasi huomio herpaantuu ja tilannetta tulisi helpottaa, koska koirasi on aiemmin toiminut noissa tilanteissa hyvin, mutta nyt ei pystykään.

Muista puuttua myös tyhmään/asiattomaan käyttäytymiseen. Puutummehan me teinilapsienkin asiattomaan käytökseen esim. sottaamiseen, kiusaamiseen.  HUOM! Älä koskaan toru koiraasi murinasta, koska se kertoo, että koirasi on epävarma ja mahdollisesti pelkää ko. tilanteessa; esim. murina kohdattaessa lapsia.

Yhteenveto

Pentuvaihe on ihanaa aikaa, mutta työläs. Sitten tulee murkkuikiä, teiniaika ja nuori aikuinen vaiheet ja töitä riittää. Minusta ensimmäinen vuosi on työläs ja aika raskaskin toisille. Vähän alle 2-vuotiaana alkaa helpottaa ja aikuisuus alkaa nostamaan päätään. Koiran oma persoona ja temperamentti pääsevät kunnolla esiin. Usein sieltä kuoriutuu se sama koira, joka sinulla oli pentuna, toki maailma on parin vuoden aikana hieman muokannut sitä. 😉

Koiran kasvattaminen aikuisuuteen on aika pitkä tie ja vaatii omistajalta paljon aikaa ja erittäin pitkää pinnaa ja johdonmukaista ohjausta. 😊 Mutta lopputulos on mitä mainioin. Saat itsellesi sen parhaan kaverin, joka ilman ehtoja pysyy luonasi iloisena kaverinasi pitkään.

IHANAA LOPPUKESÄÄ! PITÄKÄÄ HUOLTA ITSESTÄNNE JA KOIRISTANNE!

Koiraterveisin,
Kikka, koiranomi
Koirakoulu Koirankuje

Picture of Kikka Pitkänen

Kikka Pitkänen

Tmi Koirakoulu Koirankuje, koiranomi koira-alan yrittäjä

Koirakoulu Koirankuje

Ota yhteyttä!

Täytä alla oleva lomake,
niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian!