Miten pitää vanha koira virkeänä?

Julkaistu myös Koiraposti-lehdessä

Miten pitää vanha koira virkeänä on toisille helpompaa kuin toisille. Helppous vaikeus riippuu täysin siitä onko koira terve ja minkälainen elämä sillä on takana. Itse olen ollut onnekas, koska olen saanut nauttia useasta pitkäikäisestä koirasta elämäni aikana. 

Mitkä asiat vaikuttavat vanhan koiran virkeänä pysymiseen?

1.Terveys

Terveys on tietenkin se tärkein kulmakivi ja vaikuttaa elämän laatuun ihan samalla tavalla kuin ihmisilläkin. Kun vanha koira on perusterve, on helppo pitää yllä myös muita asioita, joista kerron kohta lisää.

Miten tukea terveyttä ja ylläpitää hyvää oloa?

  1. huolehdi lihasten ja nivelten kunnosta – tarjoa riittävästi monipuolista liikuntaa 
  2. käytä 1-4 kertaa vuodessa (tai tarpeen mukaan) koirasi lihas-/kehonhuollossa esim. hierojalla, jäsenkorjaajalla tms.
  3. huolehdi suun terveydestä (hammaskivi) ja tee tarvittavat terveystarkastukset (suu on tärkeä koska se on niin lähellä aivoja)
  4. käytä loimea/takkia niin kesällä kuin talvella – vanhan koiran luita kolottaa niin viimassa kuin kosteassa/koleassa säässä

2. Virikkeet - aktiviteetit - aivoille työtä

Olkoon kyseessä koti- tai harrastuskoira se tarvitsee toimintaa myös aivoille koko elin iän, näin se pysyy virkeänä eikä tylsisty. Sama mikä pätee meihin ihmisiin pätee myös parhaimpiin ystäviimme. 😊

Aivohommia – aktivointia?

  1. nenän käyttö tehtävät: – nose work – ruokanappuloiden etsintä – esineiden etsintä – verijälki-metsäjälki-haku
  2. kaikenlaiset temput joista tykkää ja joihin kroppa pystyy 
  3. erilaiset aktivointipelit 
  4. myös tottelevaisuus ja rally-toko sopivat hyvin vanhemmalle koiralle
  5. harrastuskoiralle pitää tarjota kevyempää harrastamista mitä se on aiemmin tehnyt – harrastamista ei saa lopettaa seinään – vanha kisakoira kärsii ja tylsistyy
  6. kaikki mistä koirasi nauttii – voit kokeilla myös uusia juttu

3. Liikunta

Liikunta on kaiken a ja o. Kun liikunta loppuu, loppuu myös elämän halu ja elämää ylläpitävät toiminnot. Itse koen että vanha tai vanheneva koira tarvitsee paljon liikettä niveliin ja lihaksistoon, jotta se pysyisi mahdollisimman pitkään kunnossa ja toiminnassa eikä lihaskato tulisi liian aikaisin.

Lenkkeily erilaisissa maastoissa, jossa kropan hallintaa tulee mukaan liikuntaan.

Erilaisissa paikoissa liikkuminen – tarkoitan tällä sitä, että voit tarjota elämyksiä koirallesi kun lähdet lenkille vaikka naapurikuntaan, jossa et aiemmin ole ollut ja jossa on uudet hajut ja maisemat. 

Uiminen on erinomainen tapa pitää vanhan koiran lihaksistoa ja niveliä kunnossa. Uiminen ei myöskään rasita niveliä samalla tavalla kuin muu liikunta. Muista laittaa pelastusliivit päälle, näin koirasi jaksaa pidempään eikä tarvitse pyristellä pinnalla. 

Saman korttelin kiertäminen vuodesta toiseen on tylsää.😒

4. Ravinto - ravintolisät

Ravinto on tietenkin tärkeä osa virkeää koiraa. Jos ravinto ei ole oikeanlaista tai sitä saa liikaa tulee väistämättä ongelmia kaikkiin yllä mainittuihin osa-alueihin. Ruokintaan en paneudu tämän enempää, ja syyn kaikki varmasti tietävät. Totean vaan että sen pitää olla oikeanlaista ja laadukasta.

Ylipaino kansallinen ongelma myös koirilla. Muistattehan, että ylipaino altistaa koiran useille sairauksille sekä nivelrikoille.

Ravintolisät ovat myös yksi tärkeä lisäapu. Itse uskon näihin vaikka kaikesta ei tutkittua tietoa olekaan. Oma uskoni perustuu ihan omien ja asiakkaiden koirien hyvinvoinnin paranemiseen ja/tai hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Ravintolisistä on ollut ja on apua virkeän vanhuuden ylläpitämiseen mahdollisimman pitkään.  Toki voi olla ettei niistä kaikille ole apua, mutta minun koirille niistä on ollut ja on edelleen.👍

Yhteenveto

Lopuksi halua kertoa omasta vanhasta virkeästä jo lähes kuurosta koirasta, aussie Dustystä, joka on tällä hetkellä 14 vuotta 7 kk ja 1 vko vanha. Edelleen virkeä vaikka ei kuule, mutta näkee hyvin. Koko elämän ajan ollut harrastus- ja työkoirani, vuosi sitten todettu spondylosaa ja rappeumaa, mutta ei haittaa hän on edelleen iloinen ja liikkuu.  Ihanaa, että hän on edelleen ilonani! ❤️Liike ylläpitää elämää!

Muistattehan, että kun koira syntyy niin sillä on vain hajuaisti joka myös viimeisenä aistina toimii vaikka muuta aistit, kuulo ja näkö häviäisivät. 

Virkeä vanha koira on terve, syö hyvin ja riittävästi, liikkuu oman ikänsä mukaisesti suht ketterästi ja tykkää edelleen aivohommista.🐕Ja tietenkin rapsutuksista!🐶💕

Virkeää vanhuutta ja ihanaa kevättä!

Keväisin Koiraterveisin,
Kikka, koiranomi
Koirakoulu Koirankuje

www.koirankuje.fi

Facebook osoite: https://www.facebook.com/koirakoulukoirankuje/

Instagram osoite: https://www.instagram.com/koirakoulu_koirankuje/

Picture of Kikka Pitkänen

Kikka Pitkänen

Tmi Koirakoulu Koirankuje, koiranomi koira-alan yrittäjä

Koirakoulu Koirankuje

Ota yhteyttä!

Täytä alla oleva lomake,
niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian!