Koirien murrosikä – Osa 2

Julkaistu ensimmäisen kerran Koiraposti-lehdessä

Aurinko paistaa ja kevät on jo pitkälle edennyt. Lunta näkyy vielä työhuoneeni ikkunasta, joten kesää saamme vielä hiukan odottaa, mutta vappu on viikonloppuna. Tällä hetkellä työhuoneeni kavereina on kaksi ihanaa mittelspitzinin tyttöpentua, jotka täyttävät 6 viikkoa torstaina. Heilläkin on murkkuiät edessä uusissa kodeissa.

Mitä tapahtuu koiran pennun elämässä 6 kuukauden jälkeen (kehityskausi 6 - 12 kk)?

Koiranpentu alkaa aikuistumaan – hormonit astuvat kuvaan ja ns. pentupassi umpeutuu. Mitä pentupassi tarkoittaa? Se tarkoittaa koirien maailmassa sitä, että aikuiset koirat alkavat kouluttamaan näitä teinejä toden teolla ja puuttuvat nyt nopeammin huonoon käytökseen ja kertovat miten kuuluu käyttäytyä ja kunnioittaa aikuisia koiria. Toiset aikuiset koirat eivät enää lainkaan siedä villiä, kuritonta käytöstä tai hyppimistä naamalle tai selkään.

Tällä kehityskaudella alkavat useimmat ongelmat nostaa päätään, jos ovat nostaakseen. Teinit alkavat rähjätä muille koirille, vetää remmissä, haukkua niin ihmisille kuin toisille koirille, eroahdistus nostaa päätään, muristaan lapsille, vieraille ihmisille jne. Teinit etsivät itseään ja kokeilevat siipiään maailman menossa.

Myös uusia mörkökausia tulee eteen. Älä ole huolissasi, tämä kuuluu luonnolliseen pennun kehitykseen ja ne menevät yleensä aika nopeasti ohitse. Toki myös aikuisella koiralla saattaa silloin tällöin esiintyä ns. herkkyys-/mörkökausia, tämä johtuu yleensä hormoneista, stressistä tai epävakaasta elämän tilanteesta.   Yleisesti ottaen siinä 9-12 kk aikana esiintyy toisilla koirilla ns. toinen murkkuikä. Tällöin korvat voivat todellakin olla vain koristeena ja ainoastaan muu maailma ja hajut kiinnostaa.

Miten toimia murrosikäisen teinikoiran kanssa yleisesti?

Tarjoa parhaasi mukaan ns. fiksuja leikkejä ja tekemistä. Aivohommat väsyttävät eniten ja tekevät koirastasi rauhallisemman. Ohjaa/opeta ja kouluta teinikoiraa johdonmukaisesti, reilusti ja määrätietoisesti. Yritä ymmärtää ja miettiä mitkä asiat kiihdyttävät tai saavat koirasi pois tolaltaan niin ettei se enää kuuntele sinua.

Opeta rauhoittumisen jalo taito, joko istuen tai maassa makaamalla.

Ohjaa tekemistä ja tarjoa rauhallisia koulutushetkiä ilman suuria häiriöitä, jos tiedät ettei koirasi pysty kuuntelemaan sinua häiriöissä. Helpota koulutuksia tilanteiden ja mielentilan/tunnetilan mukaiseksi. Ei ole aina helppoa ymmärtää, missä tilanteissa koirasi huomio herpaantuu ja tilannetta tulisi helpottaa, koska koirasi on aiemmin toiminut noissa tilanteissa hyvin, mutta nyt ei pystykään.

Muista puuttua myös tyhmään/asiattomaan käyttäytymiseen. Puutummehan me teinilapsienkin asiattomaan käytökseen esim. sottaamiseen, kiusaamiseen.  HUOM! Älä koskaan toru koiraasi murinasta, koska se kertoo, että koirasi on epävarma ja mahdollisesti pelkää ko. tilanteessa; esim. murina kohdattaessa lapsia.

Eroahdistus

Eroahdistusta saattaa esiintyä myös, joka heti hoidettuna menee melko nopeasti ohitse. Toisilla saattaa riittää, että otetaan ravintolisä käyttöön ja laitetaan radio päälle eikä huomioida koiraa niin paljon. Ota aina nopeasti yhteyttä ammattiauttajaan, jos et parissa viikossa saa omilla keinoilla eroahdistusta hoidettua.

Remmissä vetäminen tai muille koirille räyhääminen

Tähän mennessä pentusi on saattanut kävellä kauniisti ilman vetämistä ja rähinöitä muille koirille, vaan kappas nyt onkin toinen ääni kellossa. Metodeita on monia, mutta paras tapa on ottaa perustaidot (katsekontakti, seuraaminen, rauhoittuminen, istuminen paikallaan) käyttöön. Ota tilaa/etäisyyttä, kun ohitat toisia koiria, vähennä häiriöitä. Räyhäävälle kaverille – ota etäisyyttä ja katkaise heti katsekontakti eli toisen koiran kyttääminen. Vaaniminen, kyttääminen ja tuijottaminen ovat esiaste, josta seuraa hyökkäys ja räyhääminen/leikkiminen.

Haukkuminen

Teinikoirat usein kokeilevat omia voimavarojaan ja uskottavuuttaan haukkumalla. Yrittävät näin saada omistajaa toimimaan oman mielensä mukaisesti ja paras tapa puuttua tähän on olla puuttumatta/noteeraamatta/huomiomatta koko haukkumista. Käännä selkä ja mene muualle tekemään omia juttujasi. Haukkumista on monenlaista ja siihen ei yksiselitteistä ohjetta voi oikein antaa paitsi tuohon komentamiseen.

Omat murkkuikäiset koirani jätän välillä kotiin, jos tuntuu, ettei korvat ole oikein päässä.  Esim. narttujen juoksuhajut sekoittavat vielä nykyäänkin aikuisen uroskoiran pään (etenkin tärppipäivien aikaan). Jotta  en menettäisi kontaktia koiraani ja sen pää pysyisi kasassa, niin ulkoilutus tapahtuu muulla kuin kaupungin vilkkaimmin liikennöidyillä pissatus- ja ulkoilutuspaikoilla. Tiedän kyllä, ettei tämä aina ole mahdollista, mutta jokainen varmasti voi silti valita niitä vähemmän kuljettuja reittejä.

Yhteenveto

Koiran pennun kasvattaminen läpi murkkuikien/teinivaiheiden ja mörkökausien on joillekin yksilöille todella vaikeaa aikaa ja päivät/viikot vaihtelevat. Välillä on korvat päässä ja kaikki menee kuten on opettu ja sitten tulee niitä hetkeä kuin mitään ei olisi koskaan opetettu. Koirat ovat yksilöitä ja matka aikuisuutteen saattaa olla aika helppokin, kuten itselläni hovawart uroksen koulutus, nyt yli 4 v. ja toisilla sitten matka saattaa olla kovinkin rosoinen ja kivikkoinen. Ongelmat ja teini-ikä alkavat yleensä 6 kuukauden jälkeen rodusta riippuen.

Mitä kauemmin pentu on pentumainen (ei nosta jalkaa, juoksut eivät ole alkaneet) sitä myöhemmin alkaa murrosikä/teini-ikä.

Murrosikäisen teinin kanssa kannattaa pitää maltti ja pysyä rauhallisena, koska jos sinä kiihdyt, niin kiihtyy murrosikäinen teinikoirasikin.

AURINKOISEN IHANAA JA AKTIIVISTA KESÄÄ KOIRAKANSALLE!

Koiraterveisin,
Kikka, koiranomi
Koirakoulu Koirankuje

Picture of Kikka Pitkänen

Kikka Pitkänen

Tmi Koirakoulu Koirankuje, koiranomi koira-alan yrittäjä

Koirakoulu Koirankuje

Ota yhteyttä!

Täytä alla oleva lomake,
niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian!