Namipalkka “uhka” vai mahdollisuus, tunnetko olevasi namiautomaatti?

Julkaistu myös Koiraposti-lehdessä

Saako koirasi liikaa nameja koulutettaessa?

Nykykoirankoulutuksessa yleisin tapa palkita koiraa erilaisissa koulutustilanteissa on antaa sille nameja tai jopa syöttää ruoka-annoksia koulutuksen lomassa. Olenpa kuullut kouluttajan ohjeistavan omistajaa ottamaan koko koiran ruokakuppi mukaan lenkille ja syöttämään koiraa siitä esim. vaikeissa ohitustilanteissa. Hmm itse en moiseen kykene ja eipä siihen kyennyt ko. omistajakaan.

Tämä blogikirjoitus ei ota kantaa erilaisiin oppimistapoihin tai -teorioihin eikä muihin koiran palkkitsemistapoihin.

Miksi namipalkka palkkiona?

Selvähän se on, että ruoka on erinomainen palkka kaikille koirille, jotka pitävät ruuasta ja etenkin niille, jotka ovat ahneita. Nirsoille koirille namipalkka onkin sitten jo kinkkisempi juttu, koskapa oikean herkun löytäminen voi teettää melko paljon töitä ja rahaakin uppoaa, jos namia ei useammasta yrityksestä huolimatta heti löydy.

Ruoka myös tunnetusti rauhoittaa ja koira voi tuntea tyytyväisyyttä ja mielihyvää. Rauhallinen koira myös oppii tutkitusti asioita monin verroin nopeammin ja helpommin kuin kiihkeä koira. Kun koira syö, sen aivoissa vapautuu dopamiinia, joka on neurotransmitteri eli signaalihormoni, joka liittyy mielihyvän ja palkitsemisen tunteisiin.

Nykytrendien ja miksei oppienkin mukaisesti koiran koulutuksessa kehotetaan palkitsemaan jatkuvasti koiraa nameilla. Hyvä asia ja ehdottomasti oikein silloin kun koulutetaan pikku pentua ja uusia asioita aikuiselle koiralle.

VAARA piileekin siinä, että tämä nameilla palkitseminen jatkuu liian pitkään ja koira oppiikin tottelemaan vain ja ainoastaan silloin kun omistajalla on namiherkkuja mukana ja jos se ei miellytä niin koira pistää hanskat tiskiin eikä tottele. Opetatko koirasi tottelemaan vain silloin kun sinulla on nameja! Osaako koirasi istua ilman namia ja iloitsee siitä, kun saa kehut sinulta?

Eräs asia on ihmetyttänyt monesti: Tarvitseeko koira namipalkkion, kun se käy hädällä joko paperilla tai ulkona? Ei tarvitse, pelkkä kehu riittää. Vai saatko sinä herkkuja, kun käyt vessassa? Omat pentukoirat ja kasvattamani pennut opetan pelkällä vihjesanalla ”pissalle” ja kehulla, ruokaa en ole koskaan käyttänyt enkä tule käyttämään.

Milloin ja miten eroon nameista vai pitääkö niistä ylipäätään luopua?

Kun koirasi on oppinut esim. istumaan niin palkkioksi pitäisi riittää ohjaan iloinen kehu ja mahdollisesti rapsutus. Tähän tilanteeseen päästään, kun namipalkkioita annetaan koiralle harvemmin ja satunaisesti. Nameja annetaan koiralle koko ajan vähentäen ja jäljelle jää omistajan kehusanat.

Namipalkkauksen yhteyteen on luonnollisesti yhdistetty alusta alkaen myös ohjaajan iloinen kehu. Kun omistajan ja koiran suhde on kunnossa, koira nauttii kehuista yhtä lailla kuin namipalkasta. Toki ahne koira rakastaa ruokaa ja namipalkan eteen se tekee mielellään monia asioita. Siksipä ruokaa rakastavan koiran kouluttaminen on monesti helpompaa kuin muiden mutta ei välttämättä. Tuleeko ruokaöverit, meneekö keskittyminen, kun on liian kova nälkä tai nami on vain yksinkertaisesti aivan liikaa innostava!

Namiautomaatista luopuminen

Pentuajan namiautomaattina toimimisesta tulisi päästä eroon ja siirtyä satunaiseen palkkaukseen. Tällä tarkoitan sitä, että omistajan tulisi ymmärtää ja nähdä milloin oma koira osaa asioita siten että se on yhdistänyt vihje=käskysanan oikeaan toimintoon. Samaan aikaan omistajan tulisi ymmärtää ruokapalkkion merkitys koiralle.  

Oletko miettinyt ajoitatko namipalkkion antamisen oikein = oikeaan hetkeen?

Kerran ollessani rally-tokokisoissa, kiinnitin huomiota erääseen koiranomistajaan odotellessamme palkintojen jakoa. Hän oli ottanut haukkuvan koiransa mukaan hihnan päähän ja jutteli kaverinsa kanssa, samaan aikaan hän syötteli koirallensa nameja sen haukkujen lomassa. Seurasin tilannetta ja totesin että omistaja ei kiinnittänyt mitään huomiota siihen missä tilanteessa palkkasi koiraansa ja todellisuudessa hän vahvisti koiran huomiohaukkumista tosi hienosti. Tämä tuskin oli tarkoitus, mutta niin siinä vaan eittämättä kävi. Myöhemmin omistaja voi sitten ihmetellä miksi koirani haukkuu entistä enemmän, vaikka olen kouluttanut ja palkinnut sitä siitä, ettei se haukkuisi.

Palkkion eli tässä tapauksessa namin antamisen ajoittaminen on tärkeää, jotta koiran olisi mahdollista oppia juuri se asia, jota sille haluat opettaa. Esimerkiksi haluat opettaa koirallesi paikalla istumisen, mutta huomaat myöhemmin, että koirasi nousee ylös heti kun olet antamassa namin! Missä vika koirassa vai sinussa? Mitä olet tai et ole opettanut koirallesi? Olet palkannut koirasi siitä, että se nostaa pyllyn ylös istumisesta, ET siis ole palkannut koiraasi istumista paikallaan, joka koiran kehossa ja mielessä tarkoittaa istu pylly massa, ja pidä kaikki 4 tassua maassa.  MUISTA palkita koira siitä mitä haluat sen oppivan – ajoita ja vahvista oikein!

Yhteenveto

Koiran kouluttaminen ja etenkin pennun kouluttaminen on hyvä tehdä ruualla, mikäli koira ruuasta tykkää. Muita palkkiomuotoja löytyy runsaasti ja niistä pitää vain löytää se, josta oma koira innostuu ja jonka eteen se on valmis tekemään töitä. Itse käytän omille aikuisille ahneille koirilleni edelleen ruokaa palkkiona kehujen ja leikin lisäksi, mutta namien eteen tulee tehdä paljon enemmän kuin vain yksi toisto tai yksi asia.  Lisäksi koirani pitävät veto- ja heittoleikeistä. Taistelutahtoisen koiran kanssa on helppo vahvistaa yhdessä leikkimistä esim. patukalla tai frisbeetä heittämällä.

Kun olet ollut namiautomaatti vaikkapa puolivuotta vuoden; toki myöhemminkään ei ole myöhäistä, muista aloittaa namien säännöstely ja satunainen palkkaus. Jos sinun on vaikea säännöstellä namien antamista, niin laske mukaan otettavien namien määrä kappaleina, näin tiedät, kuinka paljon herkkuja koiraallesi annat kulloinkin ja pystyt vähentämään niiden antamista.  Koirasi arvostaa sinua paljon enemmän, kun se joutuu ja saa tehdä enemmän ja kunnolla töitä ruokansa eteen.  Kokeile vaikka!

Satunaisin namipalkkaus terveisin

Kikka, koiranomi
Koirakoulu Koirankuje

www.koirankuje.fi

Facebook

Instagram 

Youtube

Picture of Kikka Pitkänen

Kikka Pitkänen

Tmi Koirakoulu Koirankuje, koiranomi koira-alan yrittäjä

Koirakoulu Koirankuje

Ota yhteyttä!

Täytä alla oleva lomake,
niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian!