Jalli-walesin blogi – Osa 2

Eroahdistus

Hei kaikki kaverit,

Talvi taitaa kääntyä kevääksi ja lumileikit on leikitty. Mutta kivaa on ollut – paitsi, että muutaman kerran päädyin takamuksilleni liukkaalla tiellä.

Uusi ystävä eli ope

Nyt aion kertoa teille, miten sain uuden kaverin! Mamma sanoi heti minulle, että Jalli saa nyt ystävän, Kikka ystävän, ja olin sangen utelias näkemään, mistä touhusta on kysymys. Ja ihan totta, sain uuden ystävän, mutta huomasin heti, että uusi ystäväni Kikka oli minulle myös ope – ja nyt voin sanoa rakas ope ystävä.

Opelle ei voinut tehdä samoja temppuja kuin mammalle. Hän ei pitänyt siitä, että pureksin sohvan helmustaa, ei siitä, että haukkua räyskytin ja kirmasin eestaas eikä ollenkaan siitä, että toimitin vetokoiran virkaa remmissä. Ja kuitenkin opesta tuli minulle niin hyvä ystävä, hänestä tuli rakas ope. Arvatkaapa miksi?
Siksi, että minusta oli mukavaa oppia uusia asioita. Kyllä tuli tehtyä monta virhettä, mutta koskaan en joutunut nurkkaan häpeämään vaan aina yritettiin uudestaan Ja kun lopulta opin jotakin, sain aina kehuja – ja hyvän namin. Tuntui niin hyvältä saada opelta kehuja, ainahan sain niitä mammalta, mutta aina en (älkää kertoko tätä muille) ihan ansiosta.

Kyllä Jalli kertoi kaiken ihan niin kuin se tapahtui. Eikä Jalli ollut Kikan koulun ainoa oppilas, olin itsekin koulun penkillä ja opin ymmärtämään, miten tärkeää on asettaa rajat koiran elämään ja näyttää rakkaalle karvakuonolle kuka on talon ykkönen. Oli nimittäin käymässä niin, että ihanasta pikku prinssistäni oli kehittymässä kulmakunnan kuningas. Siis: rajat ja rakkaus! Mahtava periaate!

Eroahdistus -harjoitukset

Harjoittelimme Jallin kanssa eroahdistuksesta vapautumista päivittäin. Jätin Jallin useita kertoja yksin vartioimaan taloa ja lähdin sanoen aina samat sanat: mamma lähtee nyt, pian tavataan. Aluksi olin poissa vajaan puoli tuntia, sitten pidempiä aikoja. Välillä olin jälleen vain hetkisen poissa, jotta Jalli tottuisi eripituisiin yksinoloihin. Kyllä, niitä virheitä tuli tehtyä puolin ja toisin. Joskus Jalli innostui taas sisustamaan kotia mielensä mukaiseksi eli raahaamaan ikävissään huonekaluja, mutta muutaman kuukauden aikana tilanne parani niinkin hyväksi, että huomasin tullessani kotiin Jallin juuri heräävän päiväuniltaan ja venyttelevän raukean onnellisena. Myös haukkuminen väheni todella paljon enkä enää kuullut raivokasta haukuntaa lähtiessäni kotoa.

Olimme Jallin kanssa luokkatovereita. Jäimme myös kerran yhdessä luokalle. Mutta miten saimme tämänkin asian hallintaan hyvin arvosanoin, siitä annamme open kertoa teille. Samalla hän antaa kullanarvoisia vinkkejä eroahdistuksesta pääsemiseen.

Jallin eroahdistus

Jallin eroahdistus parani normaalia nopeammin ja syy siihen on yksinkertainen, koira oli vielä nuori eikä näin ollen ollut päässyt toistamaan ahdistusta satoja kertoja. Eroahdistuksen hoidossa olen huomannut vuosien aikana sen, että jos koira ei ole kauan siitä kärsinyt uudet opit ja oikeat toimenpiteet korjaavat eroahdistuksia melko nopeasti. Omistajan tekemät oikeat toimet ja ohjeiden noudattaminen 100% ovat ensiarvoisen tärkeitä parantumisen kannalta. Tinkimättömyys, johdonmukaisuus, yksinjättämisen ajoittaminen ja yksinoloaikojen pidentäminen maltillisesti ovat avain onnistuneeseen terapiaan.

Muutama vinkki eroahdistukseen

Koiranpennun yksinjättämisen ohjeeksi olen kuullut yli 10 vuoden ajan sen, että laita wc-paperirulliin nameja ja muuta puuhasteltavaa – niin hyvä ajatus – mutta mitä pentu tästä oppii ja minkälaiseen mielentilaan se jää!
Ohje ei ole minusta hyvä, toki voi jättää esim. jonkin puruluun tai kongin, mutta jatkuva aktivointi silloin kun olet poissa ei ole hyväksi.
Tilannehan pitäisi olla täysin päin vastainen – kun poistut – pitäisi koiran rauhoittua, levätä, nukkua, jotta jaksaa illalla harrastaa ja puuhastella omistajan kanssa.
Älä tee lähtemisestäsi äläkä tulemisesta isoa numeroa, on luonnollista lähteä ja tulla ilman hirveitä bileitä. Vai onko sinulla ja perheelläsi isot kemut pystyssä, kun tulet kotiin! 😉 Huomio koirasi vasta kun se on rauhoittunut.

Muista: ettet koskaan mene koirasi luokse tai huomio sitä, silloin kun se vinkuu, haukkuu, ulvoo – ethän halua vahvistaa äänen käyttöä ja opettaa koirasi saamaan huutamalla sen mitä se haluaa!

Jallilla taitaa vielä olla teille terkkuja. Tässähän ne tulevatkin:
Nauttikaa kaikki kaverit alkavasta keväästä ja kevään mahtavista tuoksuista.

Ensi kerralla saatte kuulla tosi kivan tarinan. Se on ehdottomasti minun lempparini. Nimittäin ’uimakoulun hurmaa kesähelteessä’!

Vuhvuh terkuin,
Jalli walesi

Kikka Pitkänen

Kikka Pitkänen

Tmi Koirakoulu Koirankuje, koiranomi koira-alan yrittäjä

Koirakoulu Koirankuje

Ota yhteyttä!

Täytä alla oleva lomake,
niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian!