Pennun opettaminen sisäsiistiksi

Koiranpennun opettaminen sisäsiistiksi vaatii paljon työtä, johdonmukaista ja pitkäjänteistä ulosvientiä. Koiranpentuhan tulee sisäsiistiksi juuri niin nopeasti kuin omistaja jaksaa tehdä työtä asian eteen ja viedä koiraansa ulos eli omasta aktiivisuudesta on paljon kiinni se, miten nopeasti koirasta tulee sisäsiisti. Alussahan se on sitä jatkuvaa ravaamista ulkona.

Mitkä asiat vaikuttavat sisäsiisteyden oppimiseen?

  1. Yksi suurin vaikuttava asia on se, miten paljon vaivaa kasvattajan on nähnyt pentulaatikossa olevien pentujen sisäsiisteyden opettamiseen – toiset ovat lähes sisäsiistejä, kun lähtevät kasvattajan luota
    • itse kasvatan mittelipentuja, niin mottoni on että heti, kun pennut lähtevät liikkeelle omasta pesästään, erotan pentulaatikossa osan alueesta niin sanotuksi vessaksi = laitan sinne sanomalehtipaperia tai pissa-alustoja
    • koiranpentu ei ole oppinut niin sanotusti tietämään, mikä tai missä on vessa – ovat eläneet pentulaatikossa ilman wc:tä ja tekevät hätiä minne sattuu ja se tuottaa monesti ongelmia sisäsiisteyden opettelussa
  2. Toinen yhtä suuri sisäsiisteyteen vaikuttava asia on ehdottomasti omistajan aktiivisuus opetettaessa koiranpentua sisäsiistiksi. Jaksaako herätä keskellä yötä viemään pentua ulos pissalle vai haluaako nukkua yönsä. Helppoahan on opettaa pentu päivällä sisäsiistiksi, jos olet kotona. Asumismuoto toki vaikuttaa myös omistajan aktiivisuuteen, eli jos asut kerrostalossa ulosmeneminen on hankalampaa ja vie aikaa enemmän kuin jos asut omakotitalossa ja voit vain avata oven ja pentu on heti ulkona pihalla.
  3. Kolmantena vaikuttavana asiana on tietenkin yksilö; koiranpennut ovat hyvinkin erilaisia toiset oppivat tosi nopeasti sisäsiistiksi ja toiset taas sitten voivat olla vielä lähes vuoden ikään asti sellaisia, että vahinkoja sattuu.
  4. Pienten rotujen sisäsiisteyteen kiinnitetään usein vähemmän huomiota kuin suurempien, siksi että ne pissat ja kakat on niin paljon pienempiä ja ne on helpompi siivota.
  5. Mitä aktiivisempi itse olet sisäsiisteyden opettamisessa sen nopeammin pentu yleensä, oppii sisäsiistiksi.
  6. Merkitystä on myös sillä, milloin pennut ovat syntyneet ovatko ne kesä, syksy tai talvi pentuja. Sääolosuhteet vaikuttavat hyvin paljon siihen, miten helppoa pennun on oppia pissaamaan ja kakkaamaan ulkona. Sitten myös ympäristön hajut, ärsykkeet ym. vievät mukanaan ja se pissaaminen unohtuu tai ei malta.

Milloin viedä pentu ulos? Mistä tiedät, milloin pennuilla on WC:n tarve?

  1. Heti kun pentu herää -> vie se välittömästi ulos hädälle.
  2. Heti ruoan jälkeen vie koiranpentu ulos tarpeille.
  3. kun on leikitty/riehuttu -> vie pentu ulos, yleensä leikin loppuvaiheessa hätä yllättää.
  4. kun pentu alkaa pyöriä, haistella, etsiä wc paikkaa -> vie ulos.
  5. jos selkeästi osoittaa haluavansa ulos, menee ovelle, vinkuu -> vie ulos.

Ohjeita, miten toimia

  1. Kun pentu tekee hädän ulos kehu sitä rauhallisesti, älä missään nimessä palkitsee ruoalla ethän itsekään saa rahaa siitä, että käyt vessassa!
  2. Jos pentu tekee sisälle niin sanotusti väärään paikkaan hädän ja huomaat sen, voit rauhallisesti nostaa pennun sallittuun WC-paikkaan.
  3. Vanha tyhmä sanonta ja toimintaohje: laita koiran niin siihen pissaan, on todella vanha ja tyhmä ohje, älä koskaan toimi näin!
  4. Valitse kodin läheltä wc-paikka, jonne aluksi aina viet pennun hädille, jolloin se oppii siihen, että se on vessa ja siellä on turvallista käydä. Jos tuntuu, että pentu ei millään pysty pissaamaan ulos niin voit ottaa sisältä palan pissa-alustaa, jossa on pissan hajua. Se voi jossain tapauksissa helpottaa tilannetta.
  5. Kun pentusi on riittävän vanha, sitä alkaa tietysti kiinnostamaan muut hajut ja ympäristö, jolloin vessahätä saattaa jäädä tekemättä. Tällöin valitse se turvallinen wc-paikka ja pysy siinä niin pitkään että hätä tulee hoidettua joko ennen lenkkiä tai sitten lenkin lopuksi. Näin vältyt ongelmalta, että pentu jättää hädät tekemättä, koska ympäristössä on niin paljon houkuttimia eli sisälle ei mennä hätiä tekemään, vaan ne tehdään ulos eikä sisälle mennä ennen kuin hädät on hoidettu. Joskus tilanne voi olla melko hankala, kun ei malta tehdä hätiä ulos, mutta jos pienestä pitäen pentu oppii tekemään hädät ulos, ennen kuin se maailma vie mennessään, niin ei pitäisi tulla ongelmia.
  6. Säännöllinen ruokailurytmi – näin tiedät, milloin on wc-hätä, – ei ns. seisovaa pöytää = ruokaa ei saa olla jatkuvasti saatavilla.
  7. Säännöllinen ruokailurytmi – näin tiedät, milloin on wc-hätä, – ei ns. seisovaa pöytää = ruokaa ei saa olla jatkuvasti saatavilla.
  8. Vesilotraajat – säännöstele veden määrää.

Pidätyskyky

Koiranpentu pystyy pidättämään pissaa noin suurin piirtein oman ikänsä verran + 1 kk eli 6 kk vanha pentu pystyy pidättämään pissahätää n. 7 tuntia. Yksilöllisiä eroja tietysti on.

Pari esimerkkiä omasta elämästäni

  1. Nuorimmainen hovawart uros, joka on nyt 3-vuotias oppi sisäsiistiksi heti.  Hän on talvipentu ja tuli tammikuussa. Olin itse hyvin aktiivinen, heräsin yöllä viemään ulos. Se että koiranpentu oppi näin nopeasti sisäsiistiksi, johtuu myös siitä, että kasvattaja oli tehnyt hyvää työtä ja totuttanut pennut tekemään hätiä ulos kylmässä ja lumelle. Joskus mulla on ollut pentu, jonka kanssa olen ollut laiska enkä ole jaksanut yöllä heräillä, niin se on kyllä tehnyt pidempään sisälle paperille hätiä.
  2. Itselläni syntyi marraskuussa mittelspitz pentue, jonka totutin käymään ulkona terassilla kahdenkymmenen asteen pakkasessa. Kun ne siihen tottuivat, niin sinnehän ne sitten halusivat hädille. Näin uusien omistajien työ helpottui selvästi ja sisäsiisteyden aloittaminen ja opettaminen olin alusta asti paljon vaivattomampaa.

Aurinkoista kevättä ja vietetään hauska kesä yhdessä koiriemme kanssa!

Koiraterveisin,
Kikka, koiranomi
Koirankuje

P.S.
Tämä artikkeli on julkaistu aiemmin Koirapostilehdessä nro 3/2021

Picture of Kikka Pitkänen

Kikka Pitkänen

Tmi Koirakoulu Koirankuje, koiranomi koira-alan yrittäjä

Koirakoulu Koirankuje

Ota yhteyttä!

Täytä alla oleva lomake,
niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian!