Voiko pennun hankinnasta tästä aiheesta koskaan kirjoittaa tai puhua liikaa! Varsinkin nyt kun pennun hankinta-buumi jyllää jo toista vuotta!
Vuosi 2020 ja tämä alkanut vuosi on tuonut, toisen kerran minun elämäni aikana koiranpentubuumin suomalaiseen yhteiskuntaan. Pentukyselyjä tulee ovista ja ikkunoista. Kysyntä ylittää tarjonnan. Kasvatan itse mittelspitzejä eli saksanpystykorvia, enkä ikinä ole saanut näin paljon pentukyselyjä. Moni on harkinnut jo pitkään koiran hankintaa ja nyt on tullut se oikea hetki toteuttaa hankinta. Valitettavasti moni muukin on samalla asialla ja pennuista on pula. Vaikka polte on kova, tulisi kuitenkin aina tarkkaan harkita pennun ostoa. Mitä pitäisi ottaa huomioon, mistä tuntee hyvän kasvattajan jne.? Näihin kysymyksiin saat vastauksia blogissani. Aloitetaan kuitenkin hieman syvemmältä ennen itse asiaan pääsyä.
Mitä yhteistä ihmisellä ja sudella/koiralla on?
Susilaumalla on johtaja ja tarkka arvojärjestys, kuten meillä ihmisilläkin. Laumavietti on tärkeä yhdistävä tekijä. Lauma toimii tehokkaasti, kun sen kaikki jäsenet lepäävät ja ovat aktiivisia samaan aikaan. Koira siis lepää silloin, kun sinäkin. Koiralle perhe on sama kuin lauma sudelle.
Rituaalit rajoittavat yhteisön jäsenten välisiä vihamielenosoituksia. Tiettyjen toimien ja rituaalien avulla pidetään yllä yhteishenkeä ja estetään yhteisön hajoaminen. Ihmisillä ja susilla on omat tervehtimisseremoniansa. Ihmiset soittavat ja laulavat yhdessä, sudet ulvovat kuorossa. Molemmat viestivät mielialaansa ja reaktioitaan muille lauman jäsenille asennoilla, ilmeillä, eleillä ja äänillä. Sudetkin pitävät pesänsä siistinä ja hoitavat jälkeläisensä yhdessä.
Nämä yhtäläisyydet meillä on koirankin kanssa, mikä helpottaa yhteiseloa huomattavasti. Yhteiset piirteet ovat mahdollistaneet suden kesyttämisen ihmisen uskolliseksi ystäväksi, koiraksi.
Miksi tai kenelle koira hankitaan?
Ensimmäiseksi pitäisi tietää, voiko koiran ottaa ylipäätään. Perheenjäsenet eivät saisi olla allergisia koiralle. Allergiatesteissä olisi hyvä käydä asian varmistamiseksi, mutta nekään eivät ole valitettavasti 100 % luotettavia.
Koiraa hankkiessa kannattaa miettiä miksi koira halutaan, ja kuka/ketkä sitä sitoutuvat hoitamaan. Pienelle lapselle ei kannata koiraa kaveriksi hankkia, ellei itse koiraa halua. Aikuisilla on aina viime kädessä vastuu koirasta ja sen hoitamisesta. Vähän vanhempi lapsi voi kyetä jo kantamaan suuren osa vastuusta, mutta koiran pitää olla tervetullut kaikkien perheenjäsenien puolesta.
Koira tulisi ottaa jotakin varten: harrastuskoiraksi, lenkkikaveriksi, vahtikoiraksi, työkoiraksi jne. Jos koira on useamman henkilön vastuulla, olisi se hyvä huomioida koiraa koulutettaessa. Kaikissa asioissa pitää olla johdonmukainen ja yhteiset pelisäännöt koiralle kaikkien perheenjäsenten taholta.
Koiran huomiota/kunnioitusta ei kannata yrittää ostaa ylimääräisin namein tai sallimalla asioita, jotka ovat koiralta kiellettyjä, koska koira vain hämmentyy moisesta. Koiran kunnioituksen voi ansaita esim. hellyydenosoituksien, yhteisten lenkkien tai aktivointihetkien muodossa. Koiralle tulisi asettaa selvät rajat ja lauman = perheen sisäinen arvojärjestys tulisi olla selvillä! Silloin koira voi tuntea olonsa turvalliseksi. Koiralle tärkeimmät ihmiset ovat ne, jotka tekevät jotain kivaa sen kanssa.
Mitä kuluja koirasta aiheutuu?
Olenko joskus laskenut kulut, en ole. Summa on huima vuodessa, mutta minulle koirat ovat elämäntapa, harrastus ja elämää laatua kohottavia, joita ilman en voi elää. Joskus mietin, kuinka paljon helpompaa elämä olisi ilman koiria, mutta samalla elämä olisi paljon tylsempää. Koirat ovat rikkaus ja elämän suola minulle.
Koiran hankintahinnan lisäksi pitokuluihin kannattaa laskea, ruoka, namipalat, perustarvikkeet (harjat, kynsisakset, peti, hihna, jne.), trimmaus, rokotukset, madotukset, lääkärikulut, häkit, pihan aitaus, auton vaihto, harrastukset, hieronta, vakuutus, hoitokulut lomien aikana jne.
Mitä sinun tulee huomioida, kun olet hankkimassa pentua?
- Ajattele järkevästi, älä sääli!
- Käy useissa paikoissa katsomassa pentuja.
- Ota selvää pennun vanhemmista (terveystulokset, luonne).
- Pentujen olinpaikka (sisällä talossa, ladossa).
- Emo = tärkein.
- Kasvattaja = tärkein.
- Luovutusikä aikaisintaan 7 viikkoa!
- Isän näkeminen.
- Sopimus kaupasta Suomen Kennelliiton kauppasopimuslomakkeella.
- Sekarotuisille oma rekisteri.
- Kannattaa tehdä kirjallinen sopimus aina, vaikka olisi sekarotuinen.
Mistä saan tietoa pennun ostoon?
Rotukoirista parhaiten tietoa saat rotuyhdistyksiltä, heidän pentuvälityksestä ja Suomen kennelliitosta. Myös suoraan pentuja myyviltä kasvattajilta saa hyvin tietoa. Sitten se suurin ja vaikein asia, sekarotuiset, aikuiset kodinvaihtajat, rescue-koirat, massakasvattajat jne. Koiranpentuja on nykyään niin monessa paikassa myynnissä, ja näin ollen pentutehtailijoiden ja huonojen kasvattajien erottaminen on entistä vaikeampaa, muttei mahdotonta.
ÄLÄ KOSKAAN OSTA PENTUA, JOS OMA JÄRKESI SANOO, ETTEI KAIKKI OLE NIIN KUIN PITÄÄ, TAI MUUTEN VAIN ALAT EMPIMÄÄN OSTOA. Oma intuitio toimii tilanteessa kuin tilanteessa, myös tässä. Älä päästä tunteita vallalle, et tule katumaan! Tapanani on sanoa, että sääli on sairautta. Pahasti sanottu, mutta on niin totta. Ja voin sanoa, että kokemuksesta sen myös sanon.
Mistä tiedän, onko kasvattaja hyvä?
- Kyselee paljon, koska on kiinnostunut pentujen tulevista olosuhteista.
- On ylpeä koiristaan ja osaa perustella miksi on yhdistelmän teettänyt.
- Osaa kertoa rodusta ja rodun perinnöllisistä sairauksista ”ei sano että minun koirissa ei ole mitään vikaa” kaikissa on jotakin vaikka sitten piilevänä mahdollisuutena!
- Ei sano kaikkien pentujen olevan ”samanlaisia”.
- Ei lupaa pentuja puhelimitse tai mailitse näkemättä ostajaa.
- Tekee SKL:n kauppasopimuksen.
- Antaa pennun hoito-ohjeet.
- Ensikertalaisille kokemattomille – valitsee sopivan pennun sinulle, ei anna valita mutta kysyy minkä haluaisit.
Mitä pitää ottaa huomioon pennun hankinnassa?
- Rodun perinnölliset sairaudet.
- Emän/isän, niiden vanhempien ym. Lähisukulaisten terveystulokset (myös allergiat).
- Emän ja isän suhtautuu vieraisiin ihmisiin, koiriin, ääniin ja erilaisiin tilanteisiin.
- Luonnetesti- ja koulutustulokset.
- Emän ja pentujen madotukset, penturipuli.
- Miten synnytys sujui, oliko normaali.
- Kuoliko pentuja synnytyksessä
Miten sopiva pentu valitaan?
- Pentutesti – kasvattaja valitsee (ei lupaa mitä tahansa pentua/ei anna itse valita).
- Narttu sopii yleensä parhaiten ensimmäiseksi koiraksi rodussa kuin rodussa, urokset ovat yleensä hiukan haastavampia, johtuen testosteronista joka vaikuttaa sopuisuuteen, mahdollisesti aggressiivisuuteen.
- Mitä pentua haluavassa perheessä otetaan huomioon:
- aktiivisuustaso, kokemus, temperamentti, lasten ikä, muut koirat.
- Pennun tulee olla reipas ja eloisa, ei arka tai syrjäänvetäytyvä = hyvä luonne.
- Vastakohdat täydentävät toisiaan, ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa:
- erittäin vilkas pentu ei sovi erittäin vilkkaalle tai lyhyen keskittymiskyvyn omaavalle ihmiselle tai perheelle jossa paljon menoa ja meininkiä,
- arka/pelokas pentu ei sovi dominoivalle voimakastahtoiselle ihmiselle ja
- dominoiva koira ei sovi pehmeälle omistajalle.
Mitä kasvattajan tulisi kysyä sinulta tulevalta pennun ostajalta?
- Miksi tämä rotu?
- Onko muita eläimiä?
- Onko aikaisemmin ollut koiria? Mitä rotuja? Minkä ikäisiksi elivät, miksi niistä luovuttiin? Mitä niiden kanssa on tehty?
- Minkälaisia ostajat luonteeltaan, minkä luonteista pentua etsivät, mihin tarkoitukseen koira hankitaan?
- Perheen aktiivisuustaso, ajankäyttö ja muut harrastukset?
- Onko tällä hetkellä muita eläimiä tai lapsia perheessä?
- Onko mahd. ottaa koko perhe mukaan tutustumiskäynnille?
- Missä asutte ja millaisessa talossa?
- Miksi olet kiinnostunut juuri tästä yhdistelmästä?
Mitä sinun tulee kysyä kasvattajalta?
Edellä kirjoitettujen asioiden perusteella sinun tulisi kysellä kasvattajalta todella monesta asiasta ja paljon. Muun muassa terveystiedot, saahan emän nähdä, onko mahdollista nähdä muita sukulaisia, täyttääkö pentue jalostustoimikunnan suositukset/ehdot, jos ei mitä jää puuttumana, saako pentuja tulla katsomaan ennen luovutusta, varausmaksu, millaisissa oloissa pennut ovat kasvaneet, miten niitä on sosiaalistettu, tehdäänkö pentutesti, pentutarkastus, tehdäänkö kauppasopimus kennelliiton ohjeiden mukaisesti jne.
Suomen kennelliiton jalostustietojärjestelmästä saa nykyään todella paljon tietoa kasvattajista, terveydestä, suvuista jne.
Ns. sijoitusnartun pentueessa, sijoitusnarttu tulee olla pentujen kanssa aina siihen asti, että pennut täyttävät 7 viikkoa eli sama aika kuin pentujen minimiluovutusikä. Näin ollen pentujen äiti tulee olla paikalla vielä silloin, kun pennut täyttävät 7 viikkoa.
ÄLÄ KOSKAAN OSTA NS. PIMEÄÄ PENTUA! ÄLÄ TUE PENTUTEHTAILUA! Jokainen ostettu pentu heiltä tukee heidän toimintaansa ja näin kannatat heitä jatkamaan!
Keneltä apua pennun hankintaan?
Kun tuntuu, ettet selviä yksin koiranpennun hankinnasta (monimutkaista, liikaa selvitettävää), niin aina kannattaa ottaa yhteyttä kokeneeseen koirankouluttajaan, jolta tällainen palvelu löytyy. Kokeneen koirakonsultin palkkio on pieni menoerä siihen verrattuna, mitä voit säästää, kun vältät viallisen tai huonosti kohdellun pennun oston. Koirakonsultti pystyy antamaan sinulle tarkat tiedot, siitä mihin mahdollisiin riskeihin sinun tulee varautua hankittuasi pennun esim. pentutehtailijalta tai ulkomailta.
Itse koirankasvattajana, ongelmakoirankouluttajana tiedän, mitä kaikkea ihmiset ovat ostaneet hyvässä uskossa. Olen hyvin tarkka omien pentujen sosiaalistamisesta ja siitä minkälaisia ovat uudet kodit. J Puhelinkonsultointi sopii hyvin myös pennun hankinnassa. Ota ihmeessä yhteyttä, kun siltä tuntuu, autan mielelläni niin pienissä kuin suurissa koira-asioissa ja koiraongelmissa.
Toivotan kaikille uuden pennun omistajille oikein kivoja yhteisiä hetkiä ja nauttikaa toisistanne!
AURINKOISEN HYVÄÄ JA IHANAA KEVÄTTÄ KOKO KOIRAKANSALLE!
Kikka Koirakoulu Koirankujeesta
P.S.
Tämä blogikirjoitus on julkaistu Koirapostilehdessä nrot 1 ja 2/2021.
Seuraava blogikirjoitus käsittelee pennun sisäsiisteyttä, joka tulee julkaisuun 22.08.2021. Pistä päivämäärä muistiin.