Koirien murrosikä – Osa 1

Julkaistu ensimmäisen kerran Koiraposti-lehdessä

Hyvää uutta vuotta 2022 kaikelle koirakansalle minunkin puolestani. Toivottavasti tämä vuosi tuo enemmän terveyttä meille kaikille. Jälleen on uudet aiheet käsittelyssä ja vuoden ensimmäisessä blogissa käsittelen koirien murrosikiä. Jaan itse mielelläni koiran kehittymisen aikuisuuteen asti useampiin murrosikävaiheisiin, samalla tavalla kuin ihmiselläkin.

Elämä pennun kanssa on yleensä aika huoletonta, ja tuntuu sujuvan. Kaikista pennun tempauksista huolimatta, ongelmia alkaa ilmetä kunnolla vasta kun pentu saavuttaa ensimmäinen murrosiän. Yleensä kaikille tulee haasteita tässä vaiheessa, toisille pienempiä ja toisille suurempia.

Ennen 6 kuukauden murrosikää

Yleensä pentuarki on melko työlästä, mutta myös hyvin antoisaa aikaa, koska on paljon asioita, joihin pentu tulee totuttaa/opettaa mm. sisäsiisteys, yksinolo kotona, hihnassa kävely, luoksetulo jne.  Haasteellista tästä tekee se, että mukaan kuuluu myös ns. herkkyyskausia ja mörkökausia. Nämä kaudet vaihtelevat kovasti yksilöstä riippuen kuin myös rodusta. Myös kausien pituus vaihtelee karkeasti määritellen parista päivästä viikkoon. Nämä menevät kuitenkin nopeasti ohitse eivätkä hallitse pennun elämää vielä tässä vaiheessa kuin hetken. Pieni huomio/muistutus: Jos tänä aikana tapahtuu jotakin todella ikävää, saattaa herkkä koira muistaa sen lopun elämäänsä. Kovemmat koirat eivät näitä muista sen pidempään.

Ensimmäinen murrosikä noin 6 kuukauden iästä lähtien

Ensimmäisen murrosiän koiran pennut saavuttavat noin 6 kk iässä, pienemmillä koirilla se voi alkaa jo 5 kk iässä ja isommilla se voi alkaa vasta 9kk (jättiroduilla vielä myöhemmin). Murrosikään liittyy vahvasti hormonaalinen kehitys, joka tarkoittaa sitä, että nartuille tulee ensimmäinen juoksu ja urokset alkavat kiinnostumaan nartuista ja etenkin juoksuista nartuista eli alkavat ymmärtämään, että koiramaailmassa on olemassa eri sukupuolia.

Miten huomaat muutoksen?

Murrosikä on helppo huomata, kun koiranpentusi ei enää tottelekaan sinua kuten ennen ja tuntuu siltä, että korvat ovat vain pelkkinä koristeina päässä. ☹ Tuttua juttua, omat koirani tekevät lähes jokainen n. puolen vuoden iässä sen, etteivät ne tule sisälle kutsuttaessa vaan seisovat keskellä pihaa ja ovat sen näköisiä, että en ole ikinä kuullutkaan käskysanaa SISÄLLE tai TÄNNE!!! Hoh hoijaa

Tässä tilanteessa älä menetä toivoa – luvassa on myöhemmin se mukava kiva ja kuuliainen koira, jonka olet kouluttanut ennen murrosikää.

Miten toimia murrosiän aikana?

Murrosiän aikana kannattaa pitäytyä tutuissa jutuissa ja mahdollisuuksien mukaan välttää niitä tilanteita, jossa koirasi ei sinua kuuntele esim. leikkiminen narttujen kanssa lue jatkuva narttujen astuminen, nahistelu muiden murrosikäisten urosten kanssa, ei tule koirapuistosta, kun olet lähdössä pois jne.  Tämä kausi menee ohitse; toisilla se kestää viikon kaksi toisilla kuukauden.

Joillakin nuorilla uroksilla saattaa murrosikä tehdä sen, että mielentila ja tunnetilat vaihtelevat kovasti riippuen päivästä ja tässä kohden pitää muistaa, että tilanne on ohimenevää, vaikka se kuinka ottaisi päähän.

Nartut taasen ovat ennen juoksuja kovin kärttyisiä ja saattavat olla jopa aggressiivisia toisia koiria kohtaan. Tämä johtuu pelkästään hormoneista ja on ohimenevää. Juoksuaikana nartut ovat aluksi ärhäköitä mutta tärppipäivien lähestyessä hyvin liehitteleviä ja sietävä kaikki koirat lähellään, kunnes sitten tärppipäivät ovat ohitse, ja ne muuttuvat jälleen kärttyisiksi.

Itselläni murrosikä kahden viimeisen uroksen kanssa on ollut sellainen, että toinen oli kursseilta poissa ensimmäisen pahimman murrosikäisen ajan n. kuukauden ajan. Ei ollut mitään järkeä ottaa häntä töihin mukaan, kun ei kuunnellut pätkääkään ja muutoinkin pää oli täynnä testosteronia. Toinen nuorempi koirani oli poissa n. viikon kaksi ja se murrosikä oli siinä.

Mörkökausi

Murrosikään liittyy vahvasti myös mörkökausi, jossa tutut asiat ja esineet saattavat aiheuttaa pelkoa. Ole näissä tilanteissa itse rauhallinen, käy itse katsomassa pelottava asia ja jos koirasi on halukas tulemaan mukaan katsomaan niin kannusta ja kehu reippaudesta. Jos koirasi ei halua tulla katsomaan pelottavaa juttua niin anna asian olla. Ole vaan itse reipas ja ohita tilanne sen suurempia ihmettelemättä.

Itse käyn katsomassa ja koskemassa pelottavan jutun ja totean että tämä on tämä meidän roskis tai kivi jne. ja jatkan matkaa. Yleensä tässä tilanteessa koirani joko käy katsomassa sen itse tai ohittaa sen niin kuin se olisi ollut hänenkin mielestään ihan normijuttu ja kappas kun erehdyin. Älä koskaan pakota pentua pelottavissa tilanteissa vaan ole rauhallinen, reipas ja rohkea itse. Tue ja ymmärrä murkkuikäistä koiraasi. Mörkökausi voi kestää viikosta useampaan.

Eikä tässä vielä kaikki, tärkeästä asiasta riittää juttua seuraavaankin lehteen eli jatkoa on tulossa. 😊

Oikein hyvää kevään odotusta ja mukavia hetkeä karvatassujen kanssa!

Koiraterveisin,
Kikka, koiranomi
Koirakoulu Koirankuje 

Picture of Kikka Pitkänen

Kikka Pitkänen

Tmi Koirakoulu Koirankuje, koiranomi koira-alan yrittäjä

Koirakoulu Koirankuje

Ota yhteyttä!

Täytä alla oleva lomake,
niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian!