Pätee myös aikuisen koiran opettamiseen
Hihnassa kävelyn opettaminen on tuttu ongelma monen aikuisen koiran kanssa ja myös lähes kaikki pentujen omistajat törmäävät tähän ongelmaan ennemmin tai myöhemmin. Miksi koira vetää hihnassa tai ei halua kävellä siihen suuntaan, mihin olen itse menossa! Yksi yleisimmistä ongelmista koiran kanssa on hihnassa käveleminen nätisti.
Miksi vetäminen on niin yleistä ja samalla niin vaikeaa opettaa?
Ensimmäiseksi on hyvä valaista näitä syitä ja seurauksia. Sen jälkeen on helpompi opastaa hihnassa kävelyä pennun kanssa.
Miksi koira vetää?
Syitähän on tietysti monia; hyvä haju, muu kiinnostava kohde- toinen koira – ihminen – jänis – peura jne. Toki kaikki koirat vetävät joskus ja se on normaalia, aina ei vaan pysty. Mutta jatkuva vetäminen hihnassa ei palvele ketään ei koiraa eikä sen omistajaa eikä lenkeillä vastaantulevia.
Kun koira on saanut pennusta asti vahvistusta vetämiseen, on se ehdollistunut hyvin siihen, että vetämällä pääsee päämäärään ja näin oravanpyörä on valmis – koira vetää entistä enemmän ja voimakkaammin mitä useammin se pääsee vahvistamaan omaan vetämistä haluttuun kohteeseen.
Vetämällä ei pääse päämäärään - vain vetämättä ja löysällä hihnalla
Esimerkki elävästä elämästä: Yksi oma koirani alkoi vinkua ja vetää, kun tiesi pääsevänsä tietylle niitylle vapaana juoksemaan – mitä tein? – ensin piti kävellä löysällä hihnalla ja sen jälkeen istua hiljaa, kun ylitimme tien – jonka jälkeen pääsi vapaaksi – tämä tehosi melko nopeasti ja taisi olla niin, etten kertaakaan joutunut jättämään peltolenkkiä väliin.
Aina ei tietenkään asiat ole ihan näin helposti koiralle opetettavissa varsinkin, jos se on päässyt vahvistamaan tuhansia kertoja vetämistä ja päässyt sillä päämääräänsä.
Miksi hihnassa nätisti kävelyn opettaminen on vaikeaa?
Kun koira on päässyt vetämällä päämääräänsä, toimii tämä jo yksistään hyvänä palkkiona ja siksi ohjaajan käskyjen tai sanojen merkitys kaikuu kuuroille korville. Kun harjoitellaan koiran kanssa hihnassa nätisti kävelyä, muistutan aina koiran omistajia miettimään, kuinka monta tuhatta kertaa koira on päässyt vetämään ja palkitsemaan itsensä sillä! Kuinka monta toistoa tarvitaan kumoamaan tämä vanha käytös, joka on juurtunut koiran selkärankaan ja tavaksi toimia – TUHANSIA!
Jotta uusi käytös saadaan kumoamaan = sammuttamaan vanha käytös, tarvitaan paljon onnistuneita toistoja uudella tavalla positiivisesti. Tähän usein kariutuu meidän ihmisten johdonmukainen ja määrätietoinen opettaminen, emme jaksa ja annamme usein periksi, noh vetäköön nyt tämän kerran. Keskitytkö enemmän kännykän räpläämiseen kuin koiran ulkoiluttamiseen?!
Onko roduissa eroja?
No ilman muuta on eroja, pienissä koirissa (ei koske terrierejä) harvoin vetäminen on ongelma, päinvastoin ne eivät halua kävellä hihnassa. Jos koira ei kävele niin pieni nykäisy hihnasta ei vahingoita koiraa mitenkään ja yleensä tämä auttaa ja rohkaisee niitä lähtemään eteenpäin. Tässä kohden hyvä sana omistajalta on paikallaan. Jos koira pelkää jotakin se on eri asia, älkää ymmärtäkö väärin. Metsästyskoira ja paimenkoirat ovat yleensä hyvin innokkaita hihnassa kävelijöitä. Toiset haluavat haistella nenä maassa, jonka seurauksena vetäminen on luonnollista. Paimenet reagoivat herkästi kaikkeen mitä ympäristössä tapahtuu, ja siksi sinkoilevat hihnassa.
Palkitsetko ruoalla koiraa kävelimisestä? Miksi?
Minusta on hassua ja todella omituista, että nykyään koiranpentuja palkitaan ruualla kävelemisestä 4-tassulla, eikö ole luonnollista, että koira kävelee! Hyvä sana voi olla paikallaan pikku pennun kanssa mutta miksi ruokaa. Hihnassa nätisti kävelyn opettaminen eri asia.
Kuinka opettaa koira kävelemään vierellä?
Lopuksi vaan eipä vähäisempänä, pennun kanssa hihnassa kävelyn opettaminen kannattaa aloittaa heti, kun pentu on kotiutunut, oma reviiri alkaa kasvamaan ja pentu alkaa liikkumaan enemmän. Ihan pikku pentuhan ei paljon liiku kodin läheltä minnekään, mutta toki sosiaalistaminen alkaa heti ja liikkumista muulla vahvistetaan heti, vaikka matkat ovat lyhyitä.
Vahvista aina löysällä remmissä kävelyä kehuilla ja satunaisesti ruualla. Itse vahvistan omien pentujeni kanssa kävelyä nätisti (= remmi löysällä) ja katsekontaktia, jolloin saan pentuni pitämään yhteyttä minuun ja luopumaan muista häiriöistä. Rakennan kontaktia ja vahvistan luopumisen muista koirista, ihmisistä, eläimistä, pyöristä ym. arjen haasteista.
Harjoittele riittävän kaukana häiriöistä, jotta pentusi pysyy luopumaan ärsykkeistä eivätkä ne olisi kohtuuttomia eivätkä liian suuria ylitettäväksi.
Anna pennulle aikaa rauhassa seurata ja tottua häiriöihin, älä yritä houkutella tai muuten vaikuttaa pentusi käytökseen – ANNA PENNUN OIVALTAA ITSE, MISTÄ SE SAA SINULTA HUOMIOTA JA PALKKIOTA.
LOPUKSI TÄRKEIN – OPETA KOIRALLESI KÄSKY SANA JOKA MERKITSEE NÄTISTI HIHNASSA KÄVELYÄ! Koirat eivät osaa itsestään, automaattisesti kävellä hihnassa nätisti eli opeta se.
Ei vedä on erittäin huono käsky sana, ei toimi!! 😉
Tämä blogikirjoitus on pintaraapaisu laajasta aiheesta, eikä suinkaan täydellinen analyysi.
Oikein mukavaa syksyn alkua ja tsemppiä hihnaharjoituksiin!
Koiraterveisin,
Kikka, koiranomi
Koirakoulu Koirankuje