Edellisessä blogissa käsittelin vetämistä ja remmissä nätisti kävelyä. Tällä kertaa jatkan kahden eri hihnassa kävelymenetelmän analysointia. Miksi niin moni sanoo, ettei pysähtyminen ja odottaminen toimi tai koira poukkoilee hihnassa, mikä vikana? Toimiiko sik-sak menetelmä paremmin vai ihan joku muu?
Pysähtyminen ja odottaminen
Ohje yksinkertaisuudessaan tämä: Kun koirasi vetää pysähdy välittömästi ja odota että remmi löystyy ja palkitse koira.
Mitkä seikat vaikuttavat siihen, ettei ohje toimi ja miten korjaat:
- et pysähdy heti kun koira vetää ja remmi menee tiukaksi – annat niin sanotusti joustoa vetämiseen.
- KORJAUS: pysähdy välittömästi, kun remmi on kireä ja tunnet olkapääsi/kätesi liikkuvan eteenpäin – älä sano mitään
- remmi ei ole koko ajan saman pituinen vaan pituus vaihtelee – kerit sitä kenties kätesi/ranteesi ympäri – jatkat kädellä hihnan pituutta eli hihnakäsi ei ole sinulla koko ajan samassa paikassa kropassasi.
- KORJAUS: pidä hihnakäsi koko ajan samassa kohdassa ja hihna kaiken aikaan saman pituisena, jolloin koirasi tietää, että sillä on aina käytettävissä sama metrimäärä hihnaa
- odota että remmi löystyy – liian nopeasti/helposti hyväksyt remmin löystymisen esim. 1 sekunnin ajaksi koiraa katsoo sinua tai löysää vähän remmiä esim. katsomalla toiseen suuntaan.
- KORJAUS: odota niin kauan että koirasi on selvästi luopunut vetämisestä ja löysää remmiä reilusti, niin että voit tuntea remmin kireyden antavan periksi
- palkitse – kehuilla, iloisella mielellä (älä kuitenkaan riehumalla), jatkamalla matkaa eteenpäin, erinomainen palkka – satunaisesti namilla, siksi ettei ketjuta toimintoa.
Mitä tarkoittaa ketjuttaminen hihnassa kävelyssä
Ketjuttaminen tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että koira on ketjuttanut toiminnon eli tässä tapauksessa koira vetää ensin, sitten löysää remmin ja saa palkkio eli namin, tämän jälkeen seuraa sama kuvio uudelleen ja uudelleen eli kannattaa vetää, jotta saisi sen namin. Tämän takia palkkio kannattaa olla jotakin muuta kuin ruokaa ja vain silloin tällöin satunaisesti ruokaa. Koirat ovat fiksuja tyyppejä ja tämä on tullut todistettua tuhansia kertoja. Ole siis tarkka mistä palkitset ja miten palkitset, tapahtuuko ketjutus oikein vain väärin.
Sik-sak menetelmä
Jälleen huomio siihen, että remmi on aina saman pituinen etkä jousta pituutta lisää. Kun koira on vetänyt hihnan kireälle, niin käänny välittömästi vastakkaiseen suuntaan, älä sano mitään, käänny vain heti kun remmi on kireä – tämän jälkeen kehu rauhallisesti koiraasi, kun remmi kerran on löysällä ja samalla voit antaa rauhallisella äänellä käskysanan esim. NÄTISTI jatka kävelyä rauhallisesti eteenpäin. Kun koira jälleen vetää remmin kireäksi käänny välittömästi toiseen suuntaan ja kehu jälleen löysästä remmistä ja toista käskysana. Alussa voi mennä pää sekaisin mutta kun jaksaa sitkeästi toistaa tätäkin menetelmään se tuottaa tulosta.
Kummassakaan menetelmissä ei puututa tai käsketä koiraa silloin kun se vetää (= ei toivottu käytös) vaan – lopetetaan eteneminen koiran tahtomaan suuntaan, joko pysäyttämällä se tai vaihtamalla suuntaa.
Muut menetelmät
Jos joku muu menetelmä toimii, niin loistavaa, minusta ei voi suoralta kädeltä tuomita muitakaan keinoja, jos ne toimivat, niin ettei koiraa vahingoiteta. Keinot on monet, mutta vain oikeaa toimintaa vahvistamalla saadaan varma ja toimiva hihna käytös.
Apuvälineet
Kuonopanta, vedonestovaljaat jne. jos tarvitset väliaikaista apua niin ok, mutta muista tällä tavoin siirrät/vältät ongelmaa. Näillä apuvälineillä koiralle ei opeteta nätisti hihnassa kävelyä.
Muita asioita, jotka vaikuttavat hihnassa kävelyyn ja sen opettamiseen
- Kotoa lähteminen – onko koirasi/sinä jo valmiiksi kierroksilla, kun lähdet kotoa?
- Malttaako odottaa rauhassa, kun lähdet lenkille, puet vaatteita jne., kun olet lenkillä ja juttelet esim. naapurin kanssa tai jonkun toisen koirakaverin kanssa?
- Mielentila – onko stressiä, jännitteitä, kiihkeitä odotuksia ulkona, juoksuisia narttuja, rähjääviä uroksia jne.
- Osaako koirasi rauhoittua paikassa kuin paikassa edes 5 minuutiksi?
- Koirasi tahtotila/mielentila?
- Oma mielentilasi?
- Oletko oikeasti opettanut koirallesi sen mitä vetämättä hihnassa kävely tarkoittaa?
- Hihna aina saman pituinen (ei flexiä).
Yhteenveto
SÄÄNTÖ ONE AND ONLY: VETÄMÄLLÄ EI PÄÄSE PÄÄMÄÄRÄÄ —- VAIN VETÄMÄTTÄ, LÖYSÄLLÄ HIHNALLA!
Rakenna kontaktia ja vahvista luopumista muista koirista, ihmisistä, eläimistä, pyöristä ym. arjen haasteista.
Harjoittele riittävän kaukana häiriöistä, jotta koirasi pystyy luopumaan ärsykkeistä eivätkä ne olisi kohtuuttomia eivätkä liian suuria ylitettäväksi.
Anna koirallesi aikaa rauhassa seurata ja tottua häiriöihin, älä yritä houkutella tai muuten vaikuttaa käytökseen – ANNA KOIRAN OIVALTAA ITSE, MISTÄ SE SAA SINULTA HUOMIOTA JA PALKKIOTA.
OPETA KOIRALLESI KÄSKY SANA JOKA MERKITSEE NÄTISTI HIHNASSA KÄVELYÄ! Koirat eivät osaa itsestään, automaattisesti kävellä hihnassa nätisti eli opeta se. Ei vedä on erittäin huono käsky sana, ei toimi!! 😉
Tämä blogikirjoitus on edelleen pintaraapaisu laajasta aiheesta, eikä suinkaan täydellinen analyysi. Toivon, että siitä on apua sinulle; saat ehkä uusia oivalluksia tai muistutuksia vanhoista asioista.
Oikein mukavaa alkutalvea ja tsemppiä edelleen hihnaharjoituksiin!
Koiraterveisin,
Kikka, koiranomi
Koirakoulu Koirankuje
Koirankoulutusta vuodesta 2007