Koiran elekieli hymy

KOIRAN ELEKIELI osa 3

Viime kerralla osassa 2 kävin läpin pään ilmaisukielen merkitystä koiran elekielessä.

Tällä kertaa vuorossa on hymyily ja hännän eri asennot ja mitä nämä osiot kertovat meille ja mitä se tarkoittaa koiran elekielessä.

 

KOIRAN ELEKIELI: HYMYILY HAMPAAT NÄKYEN

Kun me ihmiset olemme hyvällä tuulella ja positiivisia, hymyilemme hampaat näkyen ja näin osoitamme ystävällisyyttä ja rauhoittelua. Koiran elekielessä tämä on uhan tai pelon osoitus.

Koiran elekielessä hampaiden näyttäminen tarkoittaa, sitä että ”älä tule lähemmäksi tai muuten…” Hampaiden näyttäminen on viimeinen varoitus ennen hyökkäystä, oli sitten kyse pelosta tai ruotuun palauttamisesta.

Koirat oppivat kyllä ajan kanssa yhdistämään ihmisen hymyn ja hyvän mielen, mutta ihan vieraita koiria ei kannata lähestyä hymyillen valkoiset hampaat näkyen.

 

*** HYMYILY = GREETING GRIN KOIRAN ELEKIELISSÄ, älä sekoita edelliseen hymyyn

Tämän tervehtimishymyn kohdalla puhutaan oppimisesta ja matkimisesta – koirat ovat alkaneet matkia ihmisen tervehtimistapaa. Mielenkiintoista on se, että tätä ei koskaan tavata kahden koiran välisessä kanssakäymisessä vaan hymyilevät koirat kohdistavat ilmeensä ainoastaan ihmisiin.

 • tervehtimishymy ihmisen ja koiran kesken
 • voi olla myös rauhoittava signaali
 • hyvin tyypillinen tietyille roduille ja yksilöille esim. kultainen noutaja, dalmatiankoira jne.
 • usein hymy on aika hurjan näköinen (suu pielet takana, kaikki etuhampaat näkyvissä = leveä irvistys. Osa ihmisistä sitä pelästyy, mutta tämä hymy on pelkästään ystävällinen ja tarkoitettu hyville ystäville, joista koira pitää. Eleessä ei ole pienintäkään aggressiota.
 • ei tiedetä, miksi osa koirista käyttää tätä/osaa tämän taidon ja osa ei

 

KOIRAN ELEKIELI: HÄNTÄ, MITÄ ASENNOT ILMAISEVAT

Koirilla, joilla on samankaltainen häntä kuin susilla, roikottavat häntäänsä vinosti alaspäin, kun niihin ei kohdistu minkäänlaista sosiaalista painetta.

 • koiralla ja sudella on 11 yhteistä hännän asentoa
 • häntä yläviistossa vain kolmessa merkityksessä, muulloin häntä suuntautuu alas
 • mitä ylempänä häntä on, sitä itsevarmempi koira on; voi olla merkki myös mahtailusta ja korkeasta asemasta/määräävästä asenteesta muuhun koiralaumaan nähden
 • epävarma tai ystävällisyyttä korostava koira pitää hännän alhaalla
 • hännän vapaa heiluminen puolelta toiselle kertoo ystävällisyydestä, mutta silmitön heiluminen on myös liehakointia ja se onko kyseessä iloinen tervehtiminen vai liehakointi, pitää lukea koiran muista antamista signaaleista
 • pelokas koira vetää hännän koipien väliin
 • rotutyypilliset piirteet näkyvät myös hännässä – mm. hännän korkea kiinnityskohta saattaa aiheuttaa väärinymmärrystä niin koirissa kuin ihmisissä
 • hännän liikkeillä narttu kertoo urokselle, milloin se on valmis astuttavaksi. Silloin se kääntää hännän sivuun tai yläasentoon riippuen hännän kiinnittymisestä.

 

Aina kannattaa katsoa kuitenkin koko koiran olemusta, hännän heiluttaminen ei aina tarkoita ystävällisyyttä, riippuu ihan siitä, miten koira häntäänsä heiluttaa!

 

Seuraavalla kerralla jatkan koiran koko vartalon/kehon ilmaisukielestä ja koiran yleisimmistä asennoista.

Kuten viimeksi jo mainitsikin blogikirjoitukseni ei suinkaan ole tyhjentävä ja lisää tietoa löytyy alan kirjallisuudesta ja tutkimuksista ym.

Koiran elekieli hymy

AURINKOISTA JA RENTOUTTAVAA KESÄÄ KAIKILLE!

Terveisin Kikka Koirankujeesta

https://www.koirankuje.fi/luennot/elekieli/

Näytä
Piilota
Call Now
Directions