Koirakoulu Koirankuje australianpaimenkoira Caze 4 v.

Australianpaimenkoira Caze 4 v.

Olen yli 10 vuoden ajan seurannut, kouluttanut ja korjannut omia ja muiden koiria. On ollut mielenkiintoista todeta, että oikeasti osa koirista on syntynyt kehitysvammaisina. Jo ennen siirtymistäni koira-alan yrittäjäksi, eräs kasvattaja oli jättänyt itselleen omasta pentueestaan kehitysvammaisen pennun ja pääsin seuraamaan tämän pennun kehitystä useamman vuoden. Hän ei todellakaan ollut normaali koira, ja sen pystyi hyvin toteamaan, koska hänellä oli useampia saman rodun aikuisia, normaalisti käyttäytyviä koiria.  Kehitysvammainen koira – osa ihmisistä ei tähän usko, mutta itse olen täysin vakuuttunut, että näin on, koska olen jo 4 vuoden ajan omistanut tällaisen kehitysvammaisen koiran.

 

KEHITYSVAMMAINEN KOIRA – AJATUKSIA OPETTAMISESTA JA KOULUTTAMISESTA

Olen aina nostanut hattua kaikille arkojen ja kehitysvammaisten koirien omistajille, olette sitkeitä, kun jaksatte päivästä toiseen elää ns. ei helpon koiran kanssa. J

Tällä hetkellä nostan hattua myös itselleni, olen pystynyt antamaan kehitysvammaiselle koiralle kodin ja samalla näkemään, kuinka vaikeata elämä oikeasti on sekä omistajalle että koiralle. Vaatii todella pitkää pinnaa ja rauhallista otetta. Tie on pitkä ja kivinen!

 

Kaikki koiran oppimisteoriat on käytetty ja totuus on se, ettei kehitysvammainen koira pysty oppimaan samassa tahdissa kuin normaali koira eikä se pysty ottamaan mallia hyvän lauman käyttäytymisestä siinä määrin kuin voisi kuvitella. Toki laumasta saa mallia, mutta sen mallin soveltaminen omaan käytökseen jää mitättömäksi, kun ei ole työkaluja päässä, mistä ammentaa järkeä, loogista päättelyä. Aivojen synapsit eivät vain toimi normaalisti ja niiden välillä on katkoksia, joita ihminen ei pysty korjaamaan, teki hän sitten mitä tahansa. Aivoja ei voi korjata!

 

KEHITYSVAMMAISEN KOIRAN ELÄMÄ ON TÄYNNÄ HAASTEITA

Kouluttaminen on kymmeniä, jos ei satoja kertoja hitaampaa. Kouluttaminen nimenomaan häiriöissä on vaikeaa sekä niihin siedättäminen.

Arkipäivän asioita selviytyminen kodin ulkopuolella on todella haasteellista.

Kaikki häiriöt, muutokset oman perheen kesken aiheuttavat stressiä.

Stressitason aisoissa pitäminen kohtuullisena.

Paniikkikohtaukset, pelkotilat, maaniset kohtaukset, pakkoliikkeet, miten saat minimoitua?

Kohtuullisen elämänlaadun antaminen, onnellisuus.

Lääkkeet eivät ole minusta ratkaisu. Emme tiedä minkälaisia sivuoireita ja pahoinvointia se aiheuttaa koiralle, tsombina oleminen ei ole elämään kenellekään!

Mistä löydät ne asiat, jotka tekevät koirasi olon ja mielen onnelliseksi ja lähes tasapainoiseksi.

Mitkä asiat ovat sinun koirallesi terapiaa ja rentouttavia asioita?  – vapaana metsässä juokseminen – oman lauman kanssa leikkiminen – aktivointipelit – aktivointitemput – jäljestys – haku jne.

Miten kehität koirasi itsetuntoa ja rohkeutta?

Miten kehität/opetat/koulutat turvasanat koirallesi?

Miten luot koirallesi tunteen ja rutiinin pelottaviin tilanteisiin, niin että hän turvaa vaikeissa tilanteissa sinuun eikä pakene paikalta?

Mistä löydät kaiken sen ajan koiran opettamiseen? Aika, joka on monin kertainen verrattuna normi koiran opettamiseen.

 

KAIKEN TIIVISTÄÄ VANHA SANONTA

”Kun on lusikalla annettu ei voi kauhalla vaatia”, joka pitää niin hyvin paikkansa nimenomaan kehitysvammaisen koiran opettamisessa!

Ole armollinen itsellesi, tunnusta koirasi heikkoudet ja elä sen mukaisesti.

Itse yli 35 vuotta koirien kanssa eläneenä ja kouluttaneena, olen sitä mieltä, että arki koiran kanssa pitää sujua ilman suurempia kommelluksia ja järjestelyjä.

Hyvä hermoinen koira kestää painetta ja stressiä, selviytyy arkipäivän haasteista helposti. Hän ei saa pelko- eikä paniikkikohtauksia. Palautuu haasteista ja häiriöistä nopeasti.

 

Kaikki koirat eivät suinkaan ole ongelmakoiria tai käytösongelmaisia.  Poikkeava käytös voi johtua myös siitä, että koirasi on kehitysvammainen. Kehitysvammaisia koiria syntyy siinä missä ihmisiäkin ja tämä tulee aina ottaa myös huomioon, kun arvioimme koiriamme. Toisaalta kehitysvammaiset koirat ovat myös käytösongelmaisia ja tarvitsevat erityisen kärsivällistä ohjausta ja opetusta. Jos opetus takkuaa eikä millään meinaan edetä, saattaa koiralla olla isoja oppimisvaikeuksia ja vajausta älykkyydessä.

Oikeanlaisella opetuksella ja ymmärryksellä voimme antaa kehitysvammaisille koirillemme kohtuullisen hyvän elämän, jossa he pärjäävät.

 

Aurinkoista ja lämmintä kevättä kaikille koiraihmisille toivottaen

 

Kikka Pitkänen

Koirankuje www.koirankuje.fi

”Iloa ja hyvinvointia sinulle ja koirallesi jo 10 vuotta!

Artikkeli tullaan julkaisemaan Koiraposti lehdessä nro 2/2017

Näytä
Piilota
Call Now
Directions