YHTEISET PELISÄÄNNÖT, MILLAISET NE OVAT SINULLA JA KOIRALLASI?

 

Tänä päivänä halutaan romuttaa lauman johtajuus ja ottaa käyttöön muita sanoja ja opetusmenetelmiä, mutta pohjimmiltaan kaikki kuitenkin perustuu ns. lauman johtajuuteen eli reiluun ja johdonmukaiseen, rakastavaan kasvattamiseen ja sääntöjen opettamiseen.

Koira merkitsee meille kaikille koiranomistajille todella jotakin sellaista, jota emme ehkä osaa edes määritellä. Se merkitsee osalle ihmisistä kaikkea, se on koko elämä, jota ilman emme osaa tai pysty elää.

Kuitenkin kaikilla on koirankasvatuksessa ja yhteisten pelisääntöjen opettamisessa erilaisia haasteita, toisilla isoja ja toisilla pieniä ongelmia. Koiranpennun kasvaessa tulee eteen erilaisia murrosikiä, hormonaalisia muutoksia ym. Koirat ovat yksilöitä, eikä se tarkoita sitä, että jos sinulla on ollut aiemmin saman rodun edustaja, että seuraava olisi samanlainen. Tämä tekee uuden koiran kasvattamisen ja kouluttamisen aina haasteelliseksi.

 

Miten selvitä arjen haasteista?

Koira on laumaeläin ja nykypäivänä sen lauma on ihmisperhe. Koiranpentu tarvitsee alusta asti tuekseen ihmisen, joka on reilu, johdonmukainen ja rauhallinen kaikissa toimissaan. Koira elää aina tässä ja nyt, se ei muistele pahalla menneitä eikä pysty ajattelemaan niin kuin ihminen. Koiralla on kuitenkin tunteita ja se kokee iloa ja surua siinä missä ihminenkin. Pehmeille ja herkille koirille jää ikävistä kokemuksista ns. huono mielikuva eivätkä ne pysty palautumaan niistä samalla tavalla kuin vahvemmat koirat.  Herkimmät koirat tarvitsevat oppiakseen paljon enemmän toistoja ja siedätystä erilaisiin asioihin. Koirat ovat yksilöitä toinen oppii nopeammin kuin toinen ja toinen reagoi voimakkaasti esim. ääniin ja toinen ei niihin taas reagoi mitenkään.

Ole hyvä, rauhallinen, reilu ja johdonmukainen pomo, laumanjohtaja, perheenpää, vanhempi ihan millä sanalla tahansa haluat kuvata itseäsi.

 

Mitä se tarkoittaa:

opeta määrätietoisesti ja johdonmukaisesti käyttäytymissäännöt, joita haluat koirasi noudattavan

Näitä ovat mm.

  • ruokailu
  • vieraiden ihmisten ja toisten koirien tervehtiminen hallitusti ja luvan kanssa
  • poistuminen niin hissistä, ulko-ovesta kuin autosta
  • tottelemista ilman pyyntöjä mieluiten yhdestä käskystä, tärkein luoksetulo
  • leikkiminen sinun ehdoillasi ei koiran
  • yksinolo kotona, autossa, mökillä, hoidossa
  • huomionhaku, älä anna huomiota koiran sitä kerjätessä, jotta et vahvistaisi eroahdistusta etkä liiallista riippuvuutta sinusta

Kun olet hyvä ja henkisesti vahva johtaja; koirasi tuntee olonsa turvalliseksi ja tietää, että sinuun voi aina luottaa ja autat häntä silloin, kun tilanne sitä vaatii. Tämä koskee niin vahvoja kuin herkkiä ja arempia koiria. Hyvä suhde on perusta kaikelle yhdessäololle.

Koirasi kunnioituksen voit saavuttaa vain olemalla reilu omistaja, sitä ei voi vaatia eikä millään muilla keinolla saavuttaa kuin oikeudenmukaisella ja johdonmukaisella kasvattamisella ja johtajuudella.

 

VOIT OLLA KOIRASI PARAS YSTÄVÄ MUTTA ET TASAVERTAINEN SEN KANSSA! RAKASTA KOIRAASI, ÄLÄ KUITENKAAN KUOLIAAKSI!  

Artikkeli julkaistu Koiraposti lehdessä nro 5/2016.

Aussityttö Caze

Aussityttö Caze

Näytä
Piilota
Call Now
Directions